Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policija apcietina vīriešus, kas uzdevušies par policijas darbiniekiem

© F64

Policija par 1000 eiro izkrāpšanu no kādas sievietes aizturējusi divus iepriekš par zādzībām un laupīšanām tiesātus vīriešus, ziņo Valsts policija.

Pirms nepilnām divām nedēļām kādai Jūrmalas iedzīvotājai uz mājas telefonu piezvanīja nepazīstams vīrietis, kurš stādījās priekšā kā policijas darbinieks. Vīrietis informēja, ka sievietes dēls ir izdarījis likumpārkāpumu un, lai dēlam nebūtu nepatikšanas, viņai jāsamaksā 3000 eiro. Tā kā sievietei pieprasītās summas nebija, viņa samaksāja 1000 eiro. Vēlāk sieviete sazinājās ar dēlu un noskaidroja, ka tāds negadījums nav bijis, un saprata, ka tikusi apkrāpta.

Cietusī pēc notikušā ar iesniegumu vērsās Jūrmalas policijas iecirknī. Veicot operatīvos meklēšanas pasākumus, policistiem izdevās noskaidrot iespējamās vainīgās personas. Pagājušajā nedēļā policijas darbinieki aizturēja 1991. un 1987.gadā dzimušus iepriekš par zādzībām un laupīšanām tiesātus vīriešus. Viens no aizturētajiem vīriešiem bija zvana veicējs, savukārt otrs - izpildītājs, kurš ieradās pēc naudas.

Veicot kratīšanu 27 gadus vecā vīrieša dzīvesvietā, policisti atrada un atsavināja piecus mobilos tālruņus un deviņas SIM kartes. Policijā sākts kriminālprocess par krāpšanu, un 14.novembrī 27 gadus vecajam vīrietim tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.

Lai saņemtu no cietušās naudu, krāpnieki darbojās ļoti ātri - viņi uzturēja telefonsarunu līdz brīdim, kamēr pēc naudas ieradās sabiedrotais. Telefonsaruna tika uzturēta tādēļ, lai nepieļautu, ka cietusī persona varētu sazināties ar savu tuvinieku, kurš it kā ir izraisījis šo negadījumu.

Policija norāda, ka vecāka gadagājuma cilvēki nereti naudu glabā un krāj mājās un krāpnieki to izmanto, iegūstot pensionāru uzticību. Policijas darbinieki aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un informēt vecāka gadagājuma cilvēkus par riskiem, uzglabājot lielas naudas summas mājās, tāpat pastāstīt par krāpniekiem.

Parasti krāpnieki darbojas ļoti viltīgi un zvana uz daudziem tālruņu numuriem, jautā par to, vai cilvēkam ir brālis, māsa vai mazbērni, un, saņemot apstiprinošu atbildi, norāda, ka radinieks nokļuvis nelaimē. Policija aicina, saņemot šāda veida zvanus, kur kāds svešinieks pieprasa naudu, nekavējoties ziņot par to policijai, zvanot 110 vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.

Policija brīdina, ka joprojām aktīvi uzdarbojas telefonkrāpnieki, un lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem, kā arī informēt vecāka gadagājuma cilvēkus par šāda veida krāpniecību.