Slepkavība Baložos šokē

© f64

Tumšs, drūms gaitenis, durvis, aiz kurām pirms pāris dienām risinājās prātam neaptverami traģiski notikumi, aizzīmogotas. «Kā māte, kā sieviete es nevaru saprast, nevaru pieņemt, ka to var izdarīt ar bērniem, es pat nespēju noticēt, ka to varētu būt izdarījusi viņa,» sarunā ar Neatkarīgo saka gados jauna sieviete Rita (vārds mainīts), kura ar saviem bērniem dzīvo kaimiņos. Traģiskais notikums – divu mazu bērnu nāve – šokējis visus Baložus, Ķekavu un kā drūma rudens diena veļas pār visu Latviju.

Arī novada pašvaldībā (Baložu pilsēta pievienojusies Ķekavas novadam) valda emocionāla spriedze – jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Visiem interesē, ja tā patiešām bijusi bērnu miesīgā māte, kas viņus noslepkavojusi, kāpēc viņa to izdarījusi? Taču uz to atbildes pašlaik nav. «Es vispār nespēju noticēt, ka to izdarīja mamma, šī sieviete, kura ar mazāko bērnu nāca uz šejieni, tepat, ja vajadzēja, pabaroja viņu ar pienu, vienmēr draudzīgi, laipni noskaņota,» Neatkarīgajai saka Ķekavas novada domes Sociālā dienesta vadītāja Ņina Timmermane.

Traģiskā piektdiena

Nelaime notika aizvadītajā piektdienā, dienas laikā. Ātrās palīdzības dienests saņēmis izsaukumu uz Baložiem, nelielu pilsētu netālu no Rīgas, kur kādā namā palīdzība nepieciešama diviem maziem bērniem. Mediķus izsaukusi bērnu māte, un, kā viņa paskaidrojusi mediķiem, pati uz stundu bija izgājusi no mājām. Mediķi konstatēja bērnu nāvi. Abi bērni – pusotru un trīs gadus veci zēni – gulēja ar sejiņām pret spilvenu, vēstīja raidījums Panorāma. Mediķi izsaukuši policiju, kas aizturējusi bērnu māti.

Policija uzsākusi izmeklēšanu par slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos, un pašlaik aizdomās par šo noziegumu tiek turēta bērnu māte. Izskanējušas bažas, ka sievietei varētu būt kādi psihiski traucējumi, taču oficiāla apstiprinājuma tam nav. Valsts policija varētu noteikt viņai tiesu psihiatrisko ekspertīzi, taču tādā gadījumā, ja izmeklētāji uzskatīs to par nepieciešamu.

Klusa, mierīga, kārtīga

27 gadus veco sievieti raksturo kaimiņi. Daudzdzīvokļu trīs stāvu nams Baložos neatrodas nomalē, un tas oficiāli nav sociālā māja. Bijušo kopmītņu tipa mājā dzīvokļus īrē dažādi cilvēki – pensionāri, trūcīgas personas, ģimenes ar bērniem. Iemītnieki Neatkarīgajai stāsta, ka pirmajā stāvā lielākoties dzīvo pensionāri, otrajā stāvā – dažādi, arī cilvēki ar dažādām sociālām un uzvedības problēmām, trešajā stāvā – ģimenes ar bērniem.

«Viņa vienmēr izturējusies laipni, bērnus pabaroja, aprūpēja, pieskatīja, nedzēra, nesmēķēja,» stāsta Rita, kura dzīvo kaimiņos. Notikums šokējis visas ģimenes. «Es dažreiz pat pieskatīju viņas mazos, redzat, mēs te dzīvojam cits pie cita cieši klāt, palīdzam cits citam, viņa noteikti nav no tām, kas dzer, uzdzīvo, pilnīgi – nē, puisīši vienmēr bija sakopti, aprūpēti. Viņai nebija viegli no tā viedokļa, ka dzīvoja viena, jo viņas vīrs te nedzīvoja, es nezinu, vai viņš rūpējās par bērniem, vai ko maksāja, bet dzīvot te nedzīvoja. Viņa kārtoja šķiršanos, tieši oktobrī vajadzēja būt tiesai. Viņa man reiz stāstīja, ka vīrs esot draudējis, bet, kas un kā, es tiešām nezinu,» tā kaimiņiene. Bijušais vīrs esot dzēris, tas ir bijis viens no šķiršanās iemesliem. Tajā dienā viņa bijusi mājās, arī vīrs tikko atnācis no darba, bet neko neparastu neesot manījuši. Viss bijis klusi un mierīgi, līdz atbraukusi reanimācija... «Ziniet, versijas pašlaik klīst dažādas, cilvēki visu ko runā, sākot no tā, ka viņa to aukstasinīgi izplānojusi, vai arī ka gribējusi arī pati dzīvi beigt pašnāvībā, bet nav pieticis drosmes... Varbūt arī nelaimes gadījums, tikai tad jājautā – kāds? Namā nav gāzes padeves, nekā tāda, kas varētu notikt ar bērniem,» stāsta Rita. Neviens nespēj ar prātu noticēt, ka mazie, mīļie puisēni ir noslepkavoti. Arī Ritai pār vaigiem rit asaras, ļoti smagi par to domāt un dzīvot blakus... Par to, vai ģimenei bija kādi radinieki, kaimiņi saka: sievietei ir brālis, strādā kādā vietējā uzņēmumā, nekādus citus radiniekus neviens te neesot redzējis. Kaimiņiene zina stāstīt, ka sieviete satikusies ar kādu vīrieti, mēģinājusi nokārtot savu privāto dzīvi. Tiesa, viņa pēc pārdomu mirkļa atminas, ka pēdējās dienās sieviete bijusi savādāka nekā vienmēr, varējusi aiziet un atstāt dzīvokļa durvis atvērtas...

Saņēma pabalstus

Sieviete jūnijā vērsās Ķekavas novada Sociālajā dienestā ar lūgumu sniegt materiālu palīdzību, jo viņai gāja uz beigām bērna kopšanas atvaļinājums, kas bija piešķirts par mazāko bērnu. Novads, kurā sieviete ir deklarējusies divus gadus, piešķīra pabalstus pārtikas un medikamentu iegādei. «Iepazīstoties ar to, kā cilvēks dzīvo, var redzēt, kāda ir ģimene, mājoklis tīrs, sakopts, bērni tīri, paēduši, tas jau vien norāda, ka cilvēks ir spējīgs parūpēties par bērniem,» saka Ķekavas novada Sociālā dienesta vadītāja Ņina Timmermane, «pie sociālajiem darbiniekiem viņa vienmēr nāca smaidoša ar mazo bērniņu, nekas neliecināja, ka viņai varētu būt psihiska saslimšana vai problēmas ar veselību.» Bāriņtiesu sociālie iesaista, ja ir problēmas ar bērnu audzināšanu, aprūpi, vardarbību. Te šādu problēmu nebija. Apskatot dzīves vietu, parunājot ar kaimiņiem, neatklājās kādi apstākļi, kuri liecinātu par problēmām aprūpēt bērnus.

«Mēs ieteicām arī noformēt šķiršanos no vīra oficiāli, jo citādi mēs visus ienākumus vērtējam kopā un viņa nevarētu saņemt pašvaldības atbalstu kā trūcīgā,» skaidro Ķekavas novada domes Sociālo lietu komitejas vadītājs Igoris Maļinauskas. Vēl pašvaldība palīdzēja noformēt uzturlīdzekļu piedziņu no vīra.

Sarunās arī neapliecinājās, ka sievietei vajadzīgs psiholoģisks atbalsts, viņa arī pati to nelūdza. Arī kaimiņi neliecināja, ka bērni raudājuši vai atstāti novārtā. Kopumā trīs reizes pēdējos mēnešos sociālais darbinieks bija vizītē pie ģimenes. Sociālajam dienestam nav informācijas, ka sieviete, iespējams, bija saņēmusi draudus no vīra. Trīsgadīgais puisēns apmeklējis bērnudārzu, un arī no turienes nav saņemta nekāda informācija par iespējamām problēmām ģimenē. «Bērns ir ģimenes spogulis, piekritīsiet, taču šoreiz pēc bērnu uzvedības nevarēja pateikt, ka ģimenē kaut kas nav kārtībā,» saka I. Maļinauskas.

«Tas ir smagi arī mums, pašvaldības darbiniekiem, jebkura cilvēka zaudējums un īpaši divu mazu bērniņu,» piebilst abi uzrunātie domes speciālisti, «mēs neapstājamies domāt, vai esam visu izdarījuši, lai palīdzētu ģimenei.» Atbildes uz jautājumu: kāpēc varēja notikt šāds šausminošs notikums, nav. «Nevaru atbildēt. Nespēju iedomāties, kā mamma to varētu, ja viņa visu laiku bija tā pozitīvi noskaņota, ziniet, man pat negribas ticēt, ka to izdarījusi viņa,» saka sociālā dienesta vadītāja.

Pašvaldība sniegs visu nepieciešamo palīdzību bērnu apbedīšanai – ja pašvaldībā vērsīsies kāds no tuviniekiem. Ja ne – tad pašvaldības sociālais dienests bēres noorganizēs pats.

Galvenā versija – slepkavība

Policija pirmdienas pēcpusdienā pavēstīja, ka tā pašlaik kā galveno versiju Baložos atrasto mirušo bērnu lietā izvirzījusi slepkavību, paralēli arī pārbauda citas versijas, taču sīkāk to nekomentē. Policija atklāj, ka bērni miruši vardarbīgā nāvē, bet vēl ir nozīmētas ekspertīzes gan bērnu nāves cēloņa noskaidrošanai, gan bērnu mātes stāvokļa noteikšanai. Nopratināts arī bērnu tēvs, kas gan ar ģimeni kopā nav dzīvojis.

Policija pagaidām vien izsaka vērtējumu, ka sieviete „dzīvojusi savādu dzīvi...”.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.