2,5 gadu laikā nav izdevies atrast vainīgos par sprādzienu kafejnīcā "Melisa"

Rīgas policija joprojām turpina izmeklēšanu kriminālprocesā par negadījumu SIA "Elida-L" kafejnīcā "Melisa", kad 2007.gada martā gāzes balona sprādzienā bojā gāja divas un smagus apdegumus ieguva vēl divas personas.

Kā aģentūrai LETA sacīja Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš, joprojām kriminālprocess atrodas policijā, jo prokuratūra ik pa laikam dod jaunus norādījumus lietas izmeklēšanā. Kādi ir šie norādījumu, Bērziņš nevēlējās stāstīt.

Lai gan darbs pie lietas izmeklēšanas notiek jau vairāk nekā 2,5 gadus, vainīgās personas tā arī nav noskaidrotas.

Valsts darba inspekcijas (VDI) speciālā izmeklēšanas komisija pēc šī negadījuma secināja, ka darba vide minētajā kafejnīcā nebija droša un neatbilda normatīvo aktu prasībām.

2007.gada 26.martā sprādzienā gāja bojā kafejnīcas vadītāja un pie viņas ciemos atnākusī māte, bet divas darbinieces guva smagus apdegumus.

Par notikušo nelaimes gadījumu policijā turpinās izmeklēšana kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma 146.panta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Ja neiestāsies kriminālatbildība, atbildīgajai personai tiks piemērots administratīvais sods, iepriekš aģentūru LETA informēja VDI Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Avena.

VDI speciālā izmeklēšanas komisija secinājusi, ka darba vide kafejnīcā "Melisa" uzskatāma par nedrošu, normatīvo aktu prasībām neatbilstošu, jo sašķidrinātā gāze 50 litru balonos izvēlēta un patvaļīgi izmantota kā kurināmais ekspluatācijā nenodotās darba telpās.

Kafejnīcas telpas nebija nodotas ekspluatācijā un nebija saņemts Būvvaldes pieņemšanas komisijas akts, kas pamatots uz profesionāliem atzinumiem par telpu plānojuma, ventilācijas sistēmas efektivitātes, darba vietu iekārtojuma, tehnoloģisko iekārtu, tai skaitā sašķidrinātās balonu gāzes plīšu, izvietojuma un pielietošanas pamatotību.

Kompetentā institūcija SIA "Livland", kura bija nolīgta darba vides uzraudzības un darba aizsardzības pasākumu veikšanai, tos veikusi ar būtiskiem trūkumiem - darba vides risku novērtēšanas laikā nav konstatēts fakts par gāzes balonu pielietošanu darbā, kā arī tas, ka šofera pienākumos ietilpst gāzes balonu pārvadāšana un uzstādīšana.

Tāpat nav bijušas izstrādātas atbilstošas darba drošības instrukcijas un minētajos darbos iesaistītie "Elida-L" darbinieki nav bijuši instruēti.

Šo būtisko darba aizsardzības pārkāpumu dēļ notika balona eksplozija, kā iemesls bija sasilšana pēc ienešanas telpā un šķidrās gāzes frakcijas termiskā izplešanās.

Izmeklēšanas komisija uzskata, ka eksplodējušais balons bija nelegāli, bez svara kontroles pārpildīts un pārdots "Elida - L" legālā tirdzniecības vietā. Par to VDI informējusi Rīgas pilsētas Galveno policijas pārvaldi.

VDI amatpersonu veiktajās degvielas uzpildes staciju pārbaudēs tika konstatēts, ka vairumā gadījumu, tirgojot 50 litru sašķidrinātās gāzes balonus, ne uzpildīšanas, ne pārdošanas vietās netiek veikta gāzes balonu identifikācija un uzskaite, pirkuma čeks nesatur informāciju, pēc kuras varētu identificēt nopirkto gāzes balonu.

Pie baloniem, kā pie precēm, kas satur bīstamas vielas un kuru lietošanai nepieciešamas īpašas iemaņas, nav klāt ražotāja izstrādātu izsmeļošu lietošanas noteikumu, kā arī gāzes uzpildītāja garantija un apliecinājums par svaru, vietu un laiku, kad balons uzpildīts.

Pēdējos gados valstī notikuši vairāki letāli nelaimes gadījumi darbā, uzpildot un lietojot gāzes balonus. Viens no tiem notika 2003.gada 22.jūlijā SIA "Birgita" Rīgā, Maskavas ielā, gāzes apmaiņas punktā, kur bojā gāja pieci cilvēki, bet cieta 12 cilvēki.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais