Ziemassvētkos vairāki cilvēki guvuši traumas ģimenes strīdos un uz slidenajām ielām

Ap Ziemassvētkiem palielinājies to cilvēku skaits, kuri guvuši fiziskas traumas. Ja parasti vienā dienā Neatliekamās palīdzības mediķi Rīgas reģionā konstatē vidēji 76 traumu gadījumus, vakar tādi bijuši 106, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) preses pārstāve Ilona Noriete.

Visvairāk cilvēku Ziemassvētkos Rīgas reģionā traumas guvuši pēc konfliktu risināšanas ģimenē. Tipisks piemērs šādiem gadījumiem esot vīrs ar sievu, kuri sastrīdējušies pēc kopīgas iedzeršanas.

Vienlaikus palielinājies arī to cilvēku skaits, kuri traumas guvuši uz slidenajām ielām. Piemēram, 23.decembrī, uz Rīgas ielām bija cietis viens cilvēks, bet vakar - pieci, norādīja NMPD komunikāciju vadītāja Ilze Bukša.

Pakrītot uz ielas, cilvēki lauzuši rokas, kājas un guvuši dažādas citas traumas. NMPD uzsver, ka ne visi, kuri šādi savainojas uz ielas, nekavējoties vēršas pie mediķiem. Vakar Rīgā smagi cietusi aptuveni 70 gadus veca sieviete, kura pakrītot salauzusi ciskas kaulu. Arī Jelgavā pēdējās diennakts laikā mediķi snieguši palīdzību diviem cilvēkiem, kuri bija pakrituši uz ielas, bet Latgales reģionā šāda palīdzība bijusi nepieciešama trim cilvēkiem.

Aizvadītājā diennaktī NMPD vairākkārt devies palīdzēt arī iedzīvotājiem, kuri saindējušies ar alkoholu. Tā, piemēram, Rīgas reģionā šādi izsaukumi vakar bijuši pieci, Latgales un Zemgales reģionā - pa vienam, pastāstīja Bukša.

Tostarp, neraugoties uz gaisa temperatūras paaugstināšanos, mediķiem atkal nākas palīdzēt vairākiem cilvēkiem ar apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanu jeb hipotermiju. Piemēram, vakar Rīgas reģionā NMPD darbinieki konstatējuši četrus hipotermijas un trīs apsaldēšanās gadījumus. Vienam cilvēkam ar apsaldējumiem NMPD darbinieki palīdzējuši arī Latgales reģionā, vēl vienam - Zemgales reģionā.

Lai izvairītos no šādām problēmām, mediķi iedzīvotājus aicina ģērbties atbilstoši laika apstākļiem un nevilkt pārāk ciešus un apspīlētus apavus. Īpaši jāizvairās arī no kāju samirkšanas.

Kā norādīja Noriete, ik reizi, kad iedzīvotāji pamana kādu bezpalīdzīgu cilvēku, kuram, iespējams, radušās veselības problēmas, noteikti vajadzētu piezvanīt glābšanas dienestam uz tālruni 112, ja zvans tiek veikts no mobilā telefona, vai neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai uz tālruni 03, ja zvans tiek veikts no stacionārā telefona. Mediķi uzsver, ka par šādiem gadījumiem jāziņo arī tad, ja cietušais izskatās pēc bezpajumtnieka vai cilvēka alkohola reibumā.

Svarīgākais