Atašienes traģēdija: izmeklēšana vēl turpinās

© F64

Turpinās izmeklēšana par Krustpils novada Atašienes pagastā notikušo traģisko negadījumu, kurā no elektrotraumas bojā gāja daudzbērnu ģimenes vecāki. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē Neatkarīgajai skopi atbildēja, ka «izmeklētāji strādā». Pagaidām notikušais tiek raksturots kā nelaimīgs, traģisks negadījums, kas noticis apstākļu sakritības dēļ. Trīs bez vecākiem palikušie bērni tagad dzīvo mammas brāļa ģimenē, kurš uzņēmies aizbildnību par nepilngadīgajiem zēniem.

Viņi bija rīdzinieki, kuri uz Latgali atbrauca atpūsties. Un apmetās mājā, kurā neviens pastāvīgi nedzīvoja. Pieskaroties elektriskajiem vadiem, 8. jūlijā zēnu vecāki zaudēja dzīvību. Vecākais no puikām saprata, ka brāļi jāaizved no bīstamās vietas, un sameklēja palīdzību.

Sākotnēji izskanēja versija, ka ģimenes tēvs nolēmis darboties ap elektriskajiem vadiem, bet nav ievērojis drošības prasības. Kad viņš saņēmis strāvas triecienu, vīram palīgā metusies sieva. Tomēr vēlāk Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis aģentūru LETA informēja, ka no Rīgas atbraukusī ģimene pati nekādus elektrības darbus neveica. Elektroinstalācijas ierīkošana no mājas uz saimniecības ēku jau bija iesākta, vadi bijuši saritināti ritulī pie staba. Pirmā esot cietusi sieviete, kas gribējusi savest kārtībā pagalmu un nejauši pieskārusies vadiem. Vīrs nāvējošu elektrotraumu guvis pēc tam, kad steidzies viņu glābt.

Neatkarīgajai Z. Januševskis vakar sacīja – pašlaik visi pārējie lietas apstākļi norāda uz to, ka otrā versija ir ticamāka. Vēl notiek izmeklēšana, tomēr nekas neliecina par noziedzīgu nodarījumu. Visticamāk, ģimene nebija informēta par vadiem «zem sprieguma». Policijas priekšnieks saka: vadi bija sagatavoti montāžai agrāk, bet kurš to izdarīja – ģimenes tēvs vai cita persona kaut kad iepriekš, to ir grūti noskaidrot, jo pilngadīgu liecinieku nav. Līdz ar to vainīgo, ja jau tas nebija ģimenes tēvs, šķiet, tikpat kā neiespējami noteikt. Tiek pieļauts, ka nelaimīgajā dienā kāds no pieaugušajiem nezināšanas pēc ieslēdza tos slēdžus, ko nevajadzēja aiztikt. Lai kurš arī būtu darbojies ap elektrību, vadus pievieno sadales skapim pēdējos, nevis kā šajā gadījumā – nepareizā secībā, par drošību vēlreiz atgādina Z. Januševskis.

Elektrotraumu guva arī viens no bērniem, par laimi, vieglā formā. Ģimenes trīs nepilngadīgie – 2008. gadā, 2005. gadā un 2002. gadā dzimušie bērni – uzreiz pēc notikušā tika ievietoti slimnīcā. Pāris dienu pēc tam viņiem jau bija aizbildnis, un atbilstoši likumdošanai Rīgas bāriņtiesa turpmāk ģimeni apsekos reizi gadā un veiks pārrunas arī ar bērniem.

Pagaidām bērnu aizbildnis nav vērsies pēc palīdzības Rīgas Sociālajā dienestā. Tā pārstāve Inta Slaidiņa piebilst, ka aizbildņa ģimene telefoniski ir informēta par visiem palīdzības veidiem, ko iespējams saņemt. Kamēr aizbildnis nevēršas sociālajā dienestā, pašvaldībai nav iespēju palīdzēt. Pašlaik ir jānogaida, ģimenei nepieciešams atgūties, jo pēc traģēdijas ir pagājis maz laika.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.