VUGD: Jāņos visbiežāk deg tieši dārza mājiņas

© F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ikgadējā pieredze liecina, ka Līgo svētkos un Jāņos visbiežāk deg dārza mājiņas, siena šķūņi, nojumes un pārkurinātās pirtis, aģentūru LETA informēja VUGD Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Parasti nosalušie Jāņu bērni svinības turpina iekštelpās, nereti izmantojot sveces un smēķējot. Tāpat svinētāji pārcenšas ar pirts iekurināšanu, bieži atstājot to bez uzraudzības. Savukārt lietus laikā nojumes un siena šķūņi tiek uzskatīti par piemērotu vietu smēķēšanai, taču VUGD norāda, ka tā ir arī ugunsnedrošākā vieta.

No glābšanas darbiem visbiežāk VUGD saņem izsaukumus uz smagiem ceļu satiksmes negadījumiem, kur nepieciešama glābēju palīdzība cietušo un bojāgājušo atbrīvošanā no transporta līdzekļa. Svētku laikā ierasti glābšanas darbi notiek arī uz ūdens, kā arī notiek noslīkušo meklēšana.

VUGD aicina būt uzmanīgiem un saprātīgiem, lai gaišo vasaras saulgriežu laiku neaptumšotu dažādas nelaimes. Dienests norāda, ka jautra svētku svinēšana nav tas pats kas neapdomīga un pārdroša rīcība.

Aicināti būt uzmanīgiem tiek arī Jāņu svinētāji pilsētā. VUGD norāda, ka atkritumu tvertne nav ugunskurs, bet balkons nav paredzēts šašliku cepšanai.

VUGD aicina iegaumēt svinību norises vietu, kā arī pievērst uzmanību novadam, pagastam un tuvākajai autobusa pieturai vai norādei ar mājas nosaukumu. Nelaimes gadījumā operatīvie dienesti varēs ierasties daudz ātrāk, ja zinās precīzu atrašanās vietu.

Ugunsdzēsēji atgādina, ka ugunskuru nedrīkst kurināt mežā, jo ir izsludināts uguns bīstamais periods. Pirms ugunskura dedzināšanas nepieciešams izvērtēt drošu attālumu no ēkām, kokiem un žogiem. Pie ugunskura savlaicīgi jānovieto spainis ar ūdeni gadījumam, ja kaut kas aizdegas.

Tāpat VUGD aicina doties peldēties pirms alkoholisko dzērienu lietošanas, bet pēc tam no peldes atturēties un palikt krastā. Peldvietu pirms peldes labāk kārtīgi apskatīt, vai nav bedres un dūņas, vai ūdenszāles netraucēs izkļūt krastā. Savukārt, dodoties mežā, ugunsdzēsēji iesaka nodrošināties ar kabatas lukturīti un mobilo telefonu, kas apmaldīšanās gadījumā palīdzēs atrast atpakaļceļu.