Bijušais policists greizsirdības uzplūdā nošauj cilvēku

Slepkavības vieta © Vakara Ziņas

Pirms dažām nedēļām Daugavpilī un tās apkārtnē notika amerikāņu spriedzes filmu cienīgs sižets – 45 gadus vecais bijušais Daugavpils policists Sergejs, kas bija bruņojies ar ne vienu vien šaujamieroci, izrēķinājās ar 37 gadus vecu vīrieti, bet pēc tam devās uz apmēram 20 kilometrus attālu vietu, kur mēģināja nogalināt vēl kādu cilvēku. Un tas viss sievietes dēļ.

Šāvis divas reizes

Viss sācies 11. maijā ap pulksten 10, kad pie privātmājas Kauņas ielā piebrauca paveca tumši zaļas krāsas automašīna «Mazda», »VZ« stāsta nelaimes vietai tuvumā dzīvojošie. «Mana sieva sēdēja uz mūsu mājas lieveņa, kad piebrauca tas auto, no tā izkāpa vīrietis un ātriem soļiem piegāja pie bagāžnieka, atvēra to un izņēma šaujamo, pēc tam viņš aizgāja aiz stūra,» sievas pārdzīvoto atstāsta kaimiņos dzīvojošais pensionārs Valentīns. Pēc brīža sirmgalve izdzirdējusi šāvienu troksni, Valentīns zina teikt, ka izšauts divas reizes. Sieviete drošības dēļ ieskrējusi istabā, bet, pieejot pie loga, pamanījusi, ka svešinieks ielēcis auto, burtiski uz vietas apmetis to riņķī un aiztraucies prom pa ielu. «Sieva tik novaidējās, labi, ka neviens negadījās ceļā, jo viņš būtu notriecis visu, ko vien var, jo nesās nenormālā ātrumā,» nosaka Valentīns. Pēc brīža noskaidrojies, ka smagi sašauts kāds vīrietis, kuru neatliekamā medicīniskā palīdzība, sirēnām kaucot, aizvedusi uz slimnīcu. Diemžēl smagi savainotais Vladislavs nomira. «Es pazīstu tos cilvēkus, kuru mājā notika apšaude. Viņi ir ļoti izpalīdzīgi un laipni, jebkurš no kaimiņiem jums apliecinās, ka viņi ir labi cilvēki. Cik saprotu, mājas saimniekiem ar slepkavību nav nekāda sakara, tā ir vienkārši nejauši izvēlēta slepkavības vieta – nošautais vīrietis bija strādnieks, kurš taisīja tajā mājā remontu,» stāsta Valentīns. Caur vienu no logiem, kas vērsts pret ielu, redzams, ka istabā ir gandrīz pabeigti remontdarbi.

Pie nama, kur notika apšaude, »VZ« sastapa pusmūža sievieti, kura lēnā solī atgriezās no veikala. Uzrunāta kundze kļuva nervoza, vairākas reizes atkārtoja, ka notikušais nav saistīts ar mājas iedzīvotajiem. «Esmu mājas saimnieka sieva, tas, kas notika, nav saistīts ar mums. Es neko negribu stāstīt, mums tāpat ir bēdas,» noteica sieviete, aizcērtot aiz sevi vārtiņus un pēc brīža arī mājas durvis. Citi kaimiņi atklāj, ka šāvējs apdraudējis arī cilvēkus, tostarp kādu mazu zēnu, kas šaušanas brīdī atradušies uz ielas. «Puisēns ar interesi vēroja notiekošo un pat mēģināja pieiet tuvāk, labi, ka mana vedekla sāka kliegt, lai viņš skrien prom un nestāv tur,» satraukta ir kaimiņmājā mītoša vecmāmiņa.

Sašāva mašīnu un satelītšķīvi

Kamēr policija strādāja nozieguma vietā, tika saņemta informācija, ka Naujenes pagastā kādas privātmājas pagalmā dzirdami šāvieni un ir apdraudēta mājas saimnieka dzīvība. «Tobrīd ar ģimeni bijām Daugavpilī, man zvanīja paziņas un interesējās, kas pie mums tur notiek,» atceras apšaudītā nama saimnieka kaimiņš Jānis. «Kad atgriezos, otrs kaimiņš izstāstīja, ka pie Volodjas mājas piebraukusi mašīna, no kuras izkāpis vīrietis. No sākuma abi pie mājas runājušies, tad Volodja iegājis mājā, bet tas otrs piegājis pie mašīnas, paņēmis ieroci un sācis šaut. Uzbrucējs sašāva Volodjas mašīnu – visus logus, spoguļus, priekšējo paneli, bagāžnieku, redzēju to «Audi», viss sacaurumots,» stāsta Jānis. Svešinieks apšaudījis arī namu, apskādējis satelīta šķīvi un caur virtuves logu mēģinājis nošaut arī pašu 52 gadus veco mājas saimnieku. «Volodja todien otrreiz piedzima, arvien nesaprotam, kā viņš palika dzīvs. Volodja rādīja man pilnu galvu ar stikliem, kas sabira no sašautā loga. Viņš teica, ka vienā brīdī nogāzies zemē ar lielu troksni, jo viņš ir liela auguma, plecīgs vīrs. Vai viņš nokrita, jo palika slikti, vai no bailēm, nav skaidrs, bet tas viņu paglāba. Šāvējs droši vien domāja, ka ir nošāvis upuri, un devās prom,» zina stāstīt kaimiņš Jānis. Tiesa, pirms tam viņš triecis pret zemi ieroci – medību bisi, kas salūzusi un palikusi mētājamies namdurvju priekšā.

Atrod ievērojamu arsenālu

Uzbrucējs Sergejs ir bijušais Daugavpils policijas pārvaldes darbinieks, kas 2009. gadā devies izdienas pensijā, kā arī dien vietējā Zemessardzē. Pēc abiem uzbrukumiem viņš aizbraucis Baltkrievijas virzienā. Lielā ātrumā viņš nelikumīgi šķērsoja Latvijas valsts robežu, taču Baltkrievijas robežsargiem bija spiests padoties. Auto gan izturēja nolauztās aizsargbarjeras triecienu, taču visas četras mašīnas riepas pārplīsa uz zemē iespraustajiem durkļiem, un auto vairs nevarēja turpināt ceļu. Kaimiņvalsts mediji vēsta, ka «Mazdā» braukušais vīrietis pretojies, tāpēc robežsargiem nācies lietot fizisku spēku un steigšus saslēgt aizturēto personu rokudzelžos. Turklāt viņš bijis alkohola reibumā. Robežpārkāpēja automašīnā atrastas viena traumatiskā un četras gāzes pistoles, durklis, četri mednieku naži, optiskais tēmēklis, automāts AK47, 638 patronas, trīs binokļi, džinsa bikses, uz kurām bija asinīm līdzīgi traipi, kā arī dažādi priekšmeti, uz kuriem attēlota nacistu simbolika. Aizturētais arvien atrodas Baltkrievijas likumsargu uzraudzībā, neoficiāla informācija liecina, ka vismaz pagaidām viņš netiks izdots Latvijai, kur pret viņu uzsākti kriminālprocesi par slepkavību un slepkavības mēģinājumu, paredzot viņam līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu. Savukārt Baltkrievijas varas iestādes draud vīrietim ar kriminālsodu par nelikumīgu robežas šķērsošanu, izmantojot transportlīdzekli, ka arī par ieroču un munīcijas kontrabandu.

Pametusi sieva

Daugavpilī par Sergeju runā negribīgi. Bijušie kolēģi izmet, ka viņš policijā nostrādājis vairāk nekā divus gadu desmitus, neko sliktu par viņu nevarot pateikt. Atrodas arī kāds, kurš neslēpj, ka Sergejs allaž iedvesis bailes, mēdzis dižoties ar ieroci, allaž nēsājis līdzi divus nažus. Pirms dažiem gadiem Sergejs pat ticis sadurts, to izdarījusi viņa sieva, pēc tam vīrieša psihē radušās izmaiņas. Visticamāk, tad arī radusies slimīga greizsirdība, kas arī kļuvusi par iemeslu abiem pēdējiem uzbrukumiem Daugavpilī. Policija gan nozieguma iemeslus nepublisko. Upuriem tuvi ļaudis zina teikt, ka Sergejs abus vīriešus uzskatījis par lielākajiem ienaidniekiem. «It kā pēc 17 kopā nodzīvotiem gadiem viņa sieva aizgājusi pie cita. Es gan īsti nezinu, vai viņa bija kopā ar nu jau nošauto Vladislavu vai vienkārši viņš abus pieķēra bijušās sievas mājā pie kafijas tases, kur abi it kā apsprieda remonta lietas. Savukārt Volodja kļuva par apšaudes upuri, jo savulaik strādāja par auto vadīšanas apmācības instruktoru un Sergeja sieva bija viņa audzēkne, kuru viņš it kā mēģinājis pavedināt. Lai vai kā, Sergejs šāva greizsirdības uzplūdā, tas viss sievietes dēļ,» zina teikt kāds vietējais.

Ar pašu Volodju, kuram izdevās izglābties no Sergeja raidītajām lodēm, »VZ« gan izdodas pārmīt tikai dažus vārdus telefoniski. Vīrietis negrib runāt par notikušo, vien atklāj, ka iepriekš šāvēju nav pazinis. Jautāts par iespējamiem uzbrukuma iemesliem, Volodja nosaka: «Negribu jums viņa murgainās idejas atstāstīt.

Svarīgākais