Divos uzņēmumos VID atklāj ienākumu slēpšanu

© Lu.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas ir konstatējušas vēl divus gadījumus, kad uzņēmumi ir iejaukušies kases aparātu darbībā ar mērķi slēpt realizācijas ienākumus, lai samazinātu gūto ieņēmumu summu, reģistrēto darījumu skaitu un izvairītos no nodokļu nomaksas, un tādējādi neuzrādītos naudas līdzekļus, iespējams, izmantotu algu izmaksai "aploksnēs", informē VID.

VID amatpersonas veica pārbaudi uzņēmuma kafejnīcā-konditorejā, Rīgā, kurā tiek tirgoti arī alkoholiskie dzērieni un tirdzniecībā izmanto elektronisko kases aparātu (EKA) "Optima CR-500LA". VID amatpersonas konstatēja, ka ne visi ieņēmumi tiek uzrādīti un uzskaitīti grāmatvedības uzskaitē. Pārbaudot EKA kontrollenti, VID amatpersonas konstatēja, ka vienas dienas pirkumu summa pēc kases čekiem ir 666,26 eiro apmērā, bet izdrukātajā "Z" finanšu pārskatā, kurā norādīto informāciju izmanto ierakstiem grāmatvedības reģistros, kopējais dienas apgrozījums uzrādīts 446,26 eiro. Dienas uzrādītā ieņēmuma starpība 220 eiro.

Nākamajā dienā reģistrēto pirkumu summa EKA ir 1201,46 eiro, bet dienas "Z" izdrukas kopsumma ir 601,86 eiro, tātad dienā realizācijas ieņēmumos netiek uzrādīti 599,60 eiro. Citas dienas "Z" finanšu pārskatā ir atspoguļota operācija ar "-" zīmi 149,60 eiro apmērā, bet EKA čeki par pirkuma anulēšanu (atgriešanu) 149,60 eiro apmērā netika konstatēti. Līdzīga situācija ir konstatēta arī citās dienās.

Tāpat konstatēts, ka EKA žurnālā "Z" pārskatam pievienoti čeki ar vienādiem čeku numuriem. Pārbaudot uzņēmuma realizācijas ieņēmumus par pusgadu, konstatēts, ka no preču realizācijas grāmatvedības reģistros netika uzrādīti realizācijas ieņēmumi pilnā apmērā.

Minētais uzņēmums saņēma brīdinājumu par struktūrvienības saimnieciskās darbības apturēšanu, kā rezultātā uzņēmums EKA "Optima CR-500LA" noņēma no uzskaites un reģistrēja "Quorion CR 29". Minētā uzņēmuma pārbaudē iegūtā informācija nodota nodokļu audita veikšanai, lai audita rezultātā konstatētu neaprēķinātos un nesamaksātos nodokļus, kavējuma naudu un soda naudu. Saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem par pusgadu iespējamā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa summa veido vairāk nekā 16 000 eiro.

Saskaņā ar uzņēmuma iesniegtajiem darba devēju ziņojumiem uzņēmumā nodarbināti 22 darba ņēmēji ar vidējo darba samaksu 232 eiro pirms nodokļu nomaksas. Līdz ar to pastāv iespēja, ka neuzrādītie naudas līdzekļi, ieņēmumi no realizācijas ir izmantoti "aplokšņu" algu izmaksai.

Savukārt kāda cita uzņēmuma veikalā Rēzeknē VID amatpersonas, veicot pārbaudi, konstatēja, ka katras dienas pirkumu summa saskaņā ar kases čekiem ir daudz lielāka nekā izdrukātajā "Z" finanšu pārskatā uzrādītā. Uzņēmums tirdzniecības vietā izmantoja EKA "Optima CR 500 LA". Pārbaudē konstatēts, ka trijās nedēļās EKA kontrollentēs kopā ieņēmumi norādīti 22 969,45 eiro, taču izdrukātajos "Z" finanšu pārskatos - 3375,56 eiro. Līdz ar to konstatēts, ka uzņēmums, izmantojot EKA "Optima CR 500 LA", veic darbības, kuru rezultātā netiek uzskaitīti visi ieņēmumi no preču realizācijas, un triju nedēļu laikā samazinājis ar nodokļiem apliekamo ienākumu par 19 593,80 eiro.

Līdz ar to var secināt, ka ir notikusi iejaukšanās EKA darbībā, lai samazinātu reģistrēto ieņēmumu summu. Ja šāda veida ieņēmumu samazināšanas metode tiek lietota regulāri, tad gada laikā neuzrādīto ieņēmumu summa pārsniedz 300 000 eiro, no kuriem attiecīgi netiek nomaksāts ne pievienotās vērtības nodoklis, ne uzņēmumu ienākuma nodoklis. Tā kā uzņēmumam ir vairākas struktūrvienības, veikali, un, ja šī ieņēmumu samazināšana tiek veikta visos veikalos, tad neuzrādīto ieņēmumu apjoms var pieaugt vairākkārtīgi.

VID atgādina, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 156.1 panta piektajā daļā ir paredzēta atbildība par kases aparāta, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas lietošanu, ja ir mainīta tās konstrukcija vai programma, ar ko tādējādi radīta iespēja slēpt vai samazināt ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 210 līdz 1400 eiro, bet juridiskajām personām - no 430 līdz 4300 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

2014.gada 11.februārī pieņemtajos Ministru kabineta noteikumos Nr.95 "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām" un Ministru kabineta noteikumos Nr.96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" ir noteiktas stingrākas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas un tehniskās prasības. Šo noteikumu mērķis ir mazināt ēnu ekonomiku, ierobežojot negodprātīgu nodokļu maksātāju iespēju veikt krāpnieciskus darījumus, ierobežojot nelegālu naudas plūsmu parādīšanos, kas savukārt cieši saistīts ar aplokšņu algām, kā arī veicināt godīgas uzņēmējdarbības vides attīstību.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)