Uzņēmums atkārtoti izraisa zivju bojāeju Vesetā

© Aculiecinieka foto

Uzņēmums "Biodegviela" ar ķīmiskām vielām jau otro reizi ir izraisījis zivju bojāeju Madonas novada Vesetas upē, informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Madonas reģionālā vides pārvalde vakar no rīta saņēmusi informāciju par zivju bojāeju Vesetas upē Madonas novada Kalsnavas pagastā. Uz norādīto vietu devušies inspektori un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji, kas secinājuši, ka Vesetas aizsargjoslā ir izveidoti dīķi, kuros regulāri tiek novadīta organiskā viela digistāts. Kad viela vairs nav uzsūkusies augsnē, dīķiem pievienota caurule, pa kuru to saturs novadīts upē. Šīs vielas nonākšana upē arī izraisījusi zivju bojāeju, tām noslāpstot.

Noskaidrots, ka piesārņojuma avots ir uzņēmums SIA "Biodegviela".

Patlaban ķīmiskās vielas izplatīšanās upē ir novērsta, un bojāgājušo zivju skaitu VVD vērtē kā nelielu. Laikus rīkojoties un atklājot piesārņojumu ir novērsta liela mēroga ekoloģiskā katastrofa un masveidīga zivju bojāeja, uzsver VVD Madonas reģionālās vides pārvaldes direktors Jevģenijs Sobko.

Šis uzņēmums jau iepriekš ir nonācis VVD redzeslokā - pirms gada tā darbībā konstatēti līdzīgi pārkāpumi. Toreiz uzņēmums novadījis digistātu uz lauka, viela ieplūdusi upē, nonāvējot 261 kilogramu zivju. Uzņēmuma rīcība pagājušajā gadā radīja zaudējumus videi 7713 eiro apmērā. Šie zaudējumi ir vērtējami kā būtiski, tāpēc pret uzņēmumu tika ierosināta krimināllieta, un izmeklēšana joprojām turpinās.

Vides inspektori turpinās lietas apstākļu noskaidrošanu. Vesetas upes un dīķu ūdens analīzes nodotas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR".

Kā skaidroja Ņikitina, digistāts ir organiska viela, kas ir biogāzes ražošanas blakus produkts, to iespējams izmantot augsnes mēslošanai.

Svarīgākais