Aizstāvoties nogalina kašķīgu dzīvesbiedru

© Vakara Ziņas

Pēc tam, kad piedzēries dzīvesbiedrs kārtējo reizi pacēlis roku pret savu draudzeni, sieviete nobijusies, ka varētu tikt nogalināta, un nodūrusi uzbrucēju. Kaimiņi gan attaisno, gan nosoda sievieti, norādot, ka viņai tagad jāsaņem pelnītais sods.

Iedūra ar nazi krūtīs

Kārtējā skandāla iznākums Olgas un Andreja dzīvoklī pārsteidzis un šokējis kāda divstāvu nama, kas atrodas gandrīz pašā Rīgas centrā, Elijas ielā, iedzīvotājus. 52 gadus vecā sieviete beidzot nolēmusi pārtraukt pret sevi vērsto dzīvesbiedra agresiju un nodūrusi 48 gadus veco vīrieti. Policija informāciju par sadurto cilvēku saņēmusi no pašas dūrējas 9. maija vakarā ap pulksten 23. Notikuma vietā likumsargi noskaidroja, ka Olgas dzīvesbiedrs, ar kuru viņa dzīvoja nereģistrētā laulībā, būdams alkohola reibumā, viņai uzbrucis. Sieviete paķērusi virtuves nazi un vienu reizi iedūrusi draugam krūtīs. Dūriens bija nāvējošs. Policija uzsākusi kriminālprocesu, savukārt pati iespējamā vainīgā persona nav paturēta apcietinājumā un vismaz līdz tiesai atrodas brīvībā. Policija norāda, ka sieviete nāvējoši savainojusi vīrieti aizstāvoties. »VZ« gan pašu Olgu mājās sastapt neizdodas, kaimiņi teic, ka sievietei nav aizliegumu pārvietoties un viņa, visticamāk, devusies uz darbu. Olga esot floriste un strādājot puķu veikalā, bet varbūt bāzē, kaimiņi īsti nezina. Dzīvoklī gan esot Olgas māte, taču sirmgalvei esot problēmas ar pārvietošanos, viņa līdz durvīm nemaz nevarot atnākt. Lai arī namā ir tikai seši dzīvokļi un lielākā iedzīvotāju daļa cits citam līdzās pavadījuši pat vairākus gadu desmitus, viņi cits par citu zina maz. «Mēs savā starpā īpaši nekontaktējamies, pasveicināmies un viss. Viens otra dzīvē nelienam un maz viens par otru zinām,» saka Viktorija, kura šajā Elijas ielas nama mīt jau 25 gadus no trīs gadu vecuma. «Kad mēs te atnācām dzīvot, Olga jau te dzīvoja. Viņai ir divi pieauguši bērni, kuri dzīvo atsevišķi, ir mazbērni. Ar Andreju viņa ir kopā gadus 17.» Viktorija pāri raksturo kā normālu ģimeni, par kuru viņa nevarot teikt neko sliktu. «Viņi dzīvoja man tieši aiz sienas, normāli, labi cilvēki. Notikušais mums ir pārsteigums, ļoti liels. Tā ir traģēdija, ļoti žēl, ka tā notika,» kaimiņiene ir bēdīga.

Plānojis pārmācīt draudzeni

Visi »VZ« aptaujātie kaimiņi neslēpj, ka Olga un Andrejs savā starpā regulāri lamājušies, īpaši tad, kad vīrietis iedzēris. «Mēs tam visam nepievērsām uzmanību, tas nebija nopietni. Palamājās, samīļojās, nu kā jau vīrs un sieva,» saka Viktorija. Arī Andrejam liktenīgajā vakarā kaimiņu dzīvoklī bijis pamatīgs troksnis, taču visi izlikās to nedzirdam. Neviens no kaimiņiem pat īsti nav pamanījis, kad skandāls norimis, jo, visticamāk, ļaudis aizmiguši, pirms troksnis beidzies. Viktorija par nelaimi uzzinājusi tikai trešajā dienā, kaimiņš Ivars dienu iepriekš. «Dienu pēc slepkavības no rīta pie mums atnāca Olgas meita, bija tāda satraukta. Teica: «Ivaronkul, atveriet, vai varu parunāties?» Es vēl atjokoju: «Kas ir? Nosists kāds?» Viņa saka, ka jā. Teicu: «Ko nu muļķojies!» Olgas meita saka, ka mamma nodūrusi Andreju.» Tad arī sieviete izstāstījusi, ka tovakar Andrejs bijis ļoti agresīvs, vazājis Olgu pa grīdu aiz matiem un kājām, žņaudzis, viņai uz kakla palikuši zili nospiedumi. Olga izlēmusi ķerties pie naža, jo sapratusi, ka viņas dzīvība ir reāli apdraudēta. «Olgas meita teica, ka Andrejs tovakar bija gatavojies varmācīgajam uzbrukumam. Pa dienu dzīvesbiedri bija svinēt Uzvaras dienu. Olgu no pasākuma mājās ar mašīnu atvedis brālis, bet Andrejs pārradies vēlāk. Viņš nevarēja apstāties, vajadzēja vēl iedzert, bet Olga gribēja mājās. Andrejs piezvanījis Olgas meitai un pateicis: piedodiet, bērni, bet šovakar es jūsu māti pārmācīšu,» Olgas meitas stāstīto atklāj Ivars. «Diemžēl viss izvērtās savādāk. Cilvēka gan žēl, bet viņam pirmais bija dzeršana.»

Cer, ka arī sieviete saņems sodu

Kaimiņš zina stāstīt, ka Andrejs pret alkohola atkarību vairākkārt kodējies, bet pēc tam ar nepacietību gaidījis, kad nedzeršanas periods beigsies, lai mestos uzdzīvē. «Kad viņš iedzēra, tad viņam jumts aizbrauca, kļuva bravūrīgs un skandalējās ar Olgu. Ja godīgi, mēs pat nezinām, kas bija strīdu iemesls un kas Andreju neapmierināja,» plecus rausta Ivars. Olga bieži skrējusi augšā pie Ivara kundzes paslēpties no agresīvā dzīvesbiedra. Tādās reizēs Andrejs mēģinājis Ivaru izprovocēt uz strīdu un kautiņu, taču tas nav izdevies: «Parunāsim kā vīrs ar vīru, bet ko tas mainīs. Tu tikai man iesit, uzreiz izsaukšu policiju un tevi iesēdinās. Tad viņa bravūra pazuda.» Tiesa, vairāk ne pret vienu citu Andreja agresija nav izpaudusies. Pēdējā laikā vīrieti mocījusi kāda muguras kaite, kuras dēļ viņam pat piešķirta invaliditāte. «Viņš kādreiz strādāja par apsargu, bet, cik saprotu, tika pie arodslimības un darba gaitas beidzās,» dažas nianses zina Ivars. Kaimiņš neslēpj, ka arī Olga reizēm iedzērusi, taču pillā apkārt nav staigājusi un neesot manīts, ka viņa uzsāktu kādu strīdu. «Viņa ir mierīga, klusa sieviete. Viņa ir kopta – vienmēr sakārtoti mati, meikaps, labs apģērbs,» kaimiņieni raksturo Viktorija. Tieši tāpēc, ka ģimene nav bijusi degradējusies, notikušais arvien neesot aptverams. Kaimiņiene Sandra gan atceras, ka reiz skandāla laikā nakts vidū pat izsisti Olgas dzīvokļa logi, ne reizi vien konfliktu noregulēšanai saukta policija, taču allaž viss beidzies ar to, ka Olga piedevusi savam vardarbīgajam draugam. «Nezinu, kāpēc viņa neko nemainīja savā dzīvē mierīgā ceļā. Ja jau cilvēks ar tādām lietām samierinās, tad viņu tas apmierina,» pasmaida Ivars. «Tagad, domāju, viņa nejūtas labi, un, lai vai kā, bet viņa taču apzinās, ka ir nogalinājusi un tas nepaliks nesodīts.» Kamēr daļa kaimiņu ir pārliecināti, ka Andrejs palaidis rokas pret Olgu, Viktorija šādu lietu apšauba: «Nebija viņš tik vardarbīgs, jā, lamājās, bet neko vairāk, nekad netiku manījusi uz Olgas ķermeņa vai sejas zilumus. Tas viss ir uzpūsts. Uzskatu, ja cilvēks ir nogalinājis otru cilvēku, kaut vai aizstāvoties, tas ir noziegums un viņam ir jāsaņem sods. Esmu pārsteigta, ka policija pēc Andreja nonāvēšanas neatnāca un neaptaujāja kaimiņus,» neizpratnē ir jaunā sieviete.

Svarīgākais