Par zēna piekaušanu līdz nāvei aizturētajam pusaudzim noteikta tiesu psihiatriskā ekspertīze

Trīspadsmit gadus vecajam pusaudzim, kurš decembra sākumā Daugavpilī, vienā no pilsētas mikrorajoniem, strīda laikā zvērīgi nogalinājis savu desmit gadus veco biedru, nozīmēta kompleksā tiesu psihiatriskā ekspertīze.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīga pienākumu izpildītāja Anastasija Laizāne aģentūru LETA informēja, ka kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, nozīmēta arī tiesu medicīnas un vēl dažas citas ekspertīzes.

Tas, kāda varētu būt lietas turpmākā virzība, lielā mērā būšot atkarīgs no ekspertīžu rezultātiem, prognozēja Laizāne.

Jau ziņots, ka 6.decembra pēcpusdienā policijas dežūrdaļā saņemta informācija par to, ka pazudis kāds nepilngadīgais. Operatīvo meklēšanas pasākumu rezultātā tās pašas dienas vakarā ap plkst.23 policijas darbinieki atrada meklējamās personas līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm - sistām brūcēm galvā.

Aizdomās par zēna nāvīgu piekaušanu aizturēts kāds 13 gadus vecs pusaudzis. Patlaban noskaidrots, ka miesas bojājumus savam gados jaunākajam biedram viņš nodarījis ar akmeni.

Neviens no konflikta dalībniekiem līdz šim nav nonācis nedz kārtību sargājošo, nedz bērnu tiesību izpildi uzraugošo institūciju darbinieku redzeslokā.

Lai arī plašāku informāciju par notikušo pagaidām netiek sniegta, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās neoficiālās informācijas aizdomās turamais esot lietojis psihotropās vielas, kas izraisījušas agresijas uzplūdus.

Pašvaldības bērnu tiesību aizsardzības speciāliste Maija Lazdāne aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban aizdomās par sava biedra nāvīgu piekaušanu turamais pusaudzis kopā ar māti uzturas Krīzes centrā.

Pēc notikušā gan ar mirušā zēna, gan ar viņu piekāvušā pusaudža ģimenes locekļiem strādājuši psihologi. Konsultēti arī abu skolu, kuras apmeklējuši konflikta dalībnieki, skolēni un skolotāji.

Daugavpils bāriņtiesā aģentūrai LETA pieļāva, ka negadījumu sekmējusi pašreizējā situācija valstī - ekonomiskās krīzes izraisītā sociālo problēmu saasināšanās ģimenēs, tā saucamās Rietumu kultūras invāzija, kad televīzijā nepārtraukti tiek demonstrētas filmas un multfilmas ar dažādiem vardarbības skatiem, līdzīga satura datorspēles, visatļautība, dažādi pārspīlējumi bērnu tiesību izpratnē, novārtā atstājot bērnu pienākumus.

Ja šo problēmu risināšanai netiks veltīta pienācīga uzmanība valstiskā līmenī, nākotnē mūs visus nekas labs negaida, uzskata Daugavpils bāriņtiesā.

Desmit gadus vecais zēns audzis daudzbērnu ģimenē, kurā bez viņa aug arī vecākā māsa, kas apmeklē 6.klasi, un divi jaunāki dvīņu brāļi. Tā kā 13 gadus vecā pusaudža māte bija devusies darbā uz ārzemēm, viņš dzīvojis pie savas tantes, kas tiek raksturota kā labs cilvēks, rūpējusies par viņu un regulāri interesējusies par viņa sekmēm skolā.

Arī abās mācību iestādēs abi konfliktā iesaistītie puiši tikuši raksturoti kā normāli klusi bērni, kuriem līdz šim nav bijis nopietnu disciplīnas pārkāpumu, tāpēc pagaidām nevienam neesot skaidrības, kas kļuvis par iemeslu strīdam starp abiem paziņām un tik nežēlīgam kautiņam.