Aizsardzības ministrijas kukuļošanas lietā apsūdzēto paglābj no piecu gadu cietumsoda

Augstākā tiesa atcēlusi notiesājošo spriedumu, kas paredzēja, ka Aizsardzības ministrijas kukuļošanas lietā apsūdzētajai Jeļenai Šuškevičai cietumā būs jāpavada pieci gadi.

"28 lappušu garajā lēmumā teikts, ka notiesājošais spriedums balstīts uz frāzēm un viedokļiem, nevis konkrētiem faktiem un motivāciju," lēmuma būtību skaidro J. Šuškevičas advokāts Aloizs Vaznis. Šīs nedēļas sākumā Augstākās Tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments nolēma lietu nosūtīt otrreizējai izskatīšanai, kas, pēc advokāta aprēķiniem, varētu notikt ne agrāk kā nākamā gada jūnijā. AT Krimināllietu tiesu palātas spriedums, kas tika nolasīts šā gada 5. jūnijā, A. Važņa iesniegtajā apelācijas sūdzībā ticis novērtēts kā nepamatots, tāpēc J. Šuškevičas un viņas kompanjona Andreja Portnova likteni izšķirs jauns tiesas sastāvs.

Neatkarīgā tiesas zālē atradās arī 5. jūnijā, un toreiz A. Vaznis uzsvēra, ka apsūdzība balstīta uz prokurora personīgo viedokli, nevis konkrētiem pierādījumiem, un no saviem vārdiem neatkāpjas arī šodien. "Mani aizstāvamie neapstrīd to, ka meklēja konkrētu dokumentu. Viņi bija gatavi dot nevis kukuli, bet maksāt par informācijas sagatavošanu. Ja veikalā kāds pērk maizi, viņu taču neapsūdz par kukuļdošanu pārdevējai! Pēc manām domām, šajā lietā nav nozieguma sastāva un gan Jeļena Šuškeviča, gan Andrejs Portnovs ir jāattaisno," gaidāmā procesa rezultātu prognozē A. Vaznis. Viņš pastāsta, ka kasācijas protests par Vladimira Oderova saukšanu pie kriminālatbildības ir noraidīts, un tas nozīmē, ka viņa vaina minētajos noziegumos nav pierādīta.

Atgādinām, ka Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Arvja Miglāna izvirzītajā apsūdzībā V. Oderovs tika apsūdzēts par kukuļdošanas organizēšanu, savukārt J. Šuškeviča un A. Portnovs par kukuļdošanu. No 2006. gada beigām līdz 2007. gada sākumam V. Oderovs vēlējies iegūt no kādas AM iestādes dokumentu, kurā regulāri fiksēta viņa uzņēmumam Ovi piederošā tankkuģa Matalobos atrašanās vieta un laiks. Pēc A. Miglāna domām, šī informācija palīdzētu miljonāram atspēkot pierādījumus citā lietā, kur V. Oderovs apsūdzēts par naftas kontrabandu. Dokuments, kuru meklējis uzņēmējs, bijis izmeklēšanas noslēpums, tāpēc tā iegūšanai V. Oderovs izmantojis pretlikumīgus līdzekļus. Uzzināt A. Miglāna viedokli par J. Šuškevičas attaisnojošo spriedumu prokurora aizņemtības dēļ Neatkarīgajai neizdevās.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais