Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par kukuļa izspiešanu notiesāto Stabiņu ārvalstīs nemeklē kļūdaina personas koda dēļ

© f64

Policija nevar sākt sprieduma izpildi kukuļa izspiešanā apsūdzētajam bijušajam Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolas (RPIVA) un Rīgas komercģimnāzijas direktoram Jurim Stabiņam kļūdaina personas koda dēļ tiesas spriedumā, - informē laikraksts "Diena".

Kopumā lieta pa tiesas instancēm ceļoja pusotru gadu, taču neviena no tām nepamanīja, ka pirmā instance 2008.gada pavasarī pieļāvusi kļūdu tiesājamā Stabiņa personas kodā.

Kā ziņots, Stabiņu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturēja 2004.gada septembrī aizdomās par 3000 latu kukuļa ņemšanu. Viņš pats savu vainu noziedzīgajos nodarījumos nav atzinis.

Stabiņam tika uzrādīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu 13 551 lata apjomā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka viņš kukuli pieprasījis astoņas reizes. Lietā piecas epizodes ir par mēģinājumu izprasīt kukuli 12 995 latu apjomā. Prokurors divas epizodes lietā izdalījis arī par sagatavošanos izspiest kukuli 2000 latu apjomā. Šīs epizodes bijušas saistītas ar viltotu dokumentu sagatavošanu, par ko varētu saņemt kukuli.

7.septembrī pēdējā tiesu instance - Senāts - pieņēma notiesājošu spriedumu Stabiņam. Pēc tiesas sprieduma nolasīšanas Stabiņš no Latvijas ir "izgaisis", taču starptautisko meklēšanu bez labotas kļūdas spriedumā sākt nevar. Un nevarēs vēl vairākus mēnešus.

Stabiņš tika aizturēts vēl 2004.gadā, kad viņam celta apsūdzība par kukuļa izspiešanu no skolēnu vecākiem par bērnu uzņemšanu prestižajā mācību iestādē. 2008.gada 3.aprīlī Rīgas apgabaltiesa viņu notiesāja, piemērojot brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un mantas konfiskāciju. Apelācijas sūdzību Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta izskatīja šī gada sākumā un atstāja nemainītu pirmās instances lēmumu.

Arī AT Senāts, skatot lietu kasācijas kārtībā, atstāja to negrozītu un nosūtīja izpildei Rīgas apgabaltiesai. Tā savukārt - tālāk Valsts policijai ar izpildes rīkojumu.

"Šī gada 15.septembrī nosūtījām minēto spriedumu un izpildes rīkojumu Valsts policijai. Vairāk nekā pēc mēneša - 19.oktobrī - saņēmām spriedumu atpakaļ, policija pamanīja kļūdu un lūdza to labot," stāsta Rīgas apgabaltiesas sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Auniņa.

Nākamajā dienā kļūda esot labota, spriedums nosūtīts Stabiņam. "Ņemot vērā to, ka likumā paredzēts termiņš sprieduma labojuma pārsūdzēšanai, precizētais tiesas lēmums stājās spēkā 10.novembrī, taču nekādu darbību nesākām, kamēr 2.decembrī nesaņēmām pasta pasaknīti ar norādi, ka adresāts lēmumu nav saņēmis. Šīs nedēļas laikā mudināsim AT Krimināllietu tiesu palātu un AT Senātu labot šo kļūdu," izklāsta apgabaltiesas pārstāve.

Ja šai tiesai pēc procesa bija nepieciešams gandrīz mēnesis personas koda labošanai, tad šis pats process attiecas arī uz AT palātu un Senātu, t.i., kopā divi mēneši, tad vēl mēnesis, kamēr labotais spriedums nonāks atpakaļ izpildei Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldē. Tas nozīmē, ka Stabiņu starptautiskā meklēšanā iekļaus ne ātrāk kā nākamā gada martā.

Pēc AT Senāta sprieduma nolasīšanas J.Stabiņš uzreiz netika apcietināts, jo pirms tam nav izvairījies no tiesas izmeklēšanas, regulāri nācis uz sēdēm un pat lūdzis atļauju izbraukt uz ārzemēm un pēc tam atgriezies. Nekas neesot liecinājis par to, ka viņš bēgs no tiesībsargājošajām iestādēm. "Ja tas nav tieši ierakstīts spriedumā, tad apcietināšanu tiesas zālē nepraktizē. Kādēļ to neizdarīja un vai tas vispār tika apsvērts, ir tiesnešu apspriežu istabas noslēpums," skaidroja Auniņa.

Jau ziņots, ka kopš septembra vidus tiesībsargājošām iestādēm nav izdevies atrast par kukuļu izspiešanu ar astoņu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju notiesāto Stabiņu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas apgabaltiesā, 15.septembrī policijai lūgts nogādāt Stabiņu cietumā. Tomēr ieslodzījuma vietā notiesātais joprojām nav nogādāts, aģentūra LETA uzzināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirknī, par Stabiņa pazušanu policijai 14.septembrī ziņojis kaimiņš, kurš dzīvo blakus Stabiņa radinieku mājai Rēzeknes novada Rikavas pagastā. Vēl 11. un 12.septembrī kaimiņš esot redzējis Stabiņu, taču 13.septembrī viņu vairs nav saticis, bet nākamajā dienā gājis meklēt.

Maltas upes krastā kaimiņš atradis Stabiņam piederošas drēbes, taču pašu kaimiņu ne. Pie mājas, kuru pieskatīja Stabiņš, atrasta arī neaizslēgta viņa automašīna.

Uzsākot meklēšanu, tika pārbaudīta Maltas upes gultne vietā, kur, iespējams, pazudis Stabiņš, taču nekas netika atrasts, aģentūra LETA uzzināja Rēzeknes policijā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Stabiņa advokāte Iveta Vietniece, ar savu klientu viņa nav sazinājusies jau ilgāku laiku. Par to, ka Senāta lēmums nav bijis Stabiņam labvēlīgs, viņa telefoniski paziņojusi notiesātā dēlam. Vietniece nebija informēta, ka viņas klients ir izsludināts meklēšanā.