Par laupīšanu tiesās piecu jauniešu bandu

Nākamnedēļ, 16.decembrī plkst.13, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa sāks skatīt krimināllietu, kurā par laupīšanas uzbrukumiem Rīgas centrā apsūdzēti pieci jaunieši no Aizkraukles.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Ieva Garanča visiem jauniešiem uzrādījusi apsūdzības pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas - par laupīšanu, ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 17 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Četri no apsūdzētajiem kopš šā gada pavasara, kad viņus aizturēja Rīgas policija, atrodas apcietinājumā, bet vienam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šā gada martā, pēc jauniešu aizturēšanas, paziņoja, ka piecu fiziski vāju jauniešu banda no Aizkraukles sirojuši Rīgas centrā, un, izmantojot metāla stieņus, aplaupījuši vairākus cilvēkus, bet viens cietušais no gūtajām traumām miris.

Jaunieši no Aizkraukles galvaspilsētā ieradušies ar mērķi aplaupīt cilvēkus. Tā kā viņi esot fiziski vāji attīstīti, nozieguma izdarīšanā izmantots metāla stienis, ar kuru upuriem sists pa galvu.

20.martā Rīgā, Esplanādes parkā, atrasti divi vīrieši ar miesas bojājumiem. Viņi nogādāti slimnīcā, bet viens no cietušajiem vēlāk no gūtajām traumām miris. Policijai pēc šī gadījuma radās aizdomas, ka pret abiem vīriešiem paveikts banāls mantisks noziegums.

Jau dažas dienas vēlāk, 23.martā, jaunieši aplaupījuši vēl kādu vīrieti, kurš nekavējoties par to paziņoja policijai. Šajā dienā banda arī aplaupīja kādu vīrieti 11.novembra krastmalā. Policija, operatīvi reaģējot uz saņemto informāciju, Esplanādē aizturēja trīs jauniešus, no kuriem diviem gan izdevās aizbēgt.

Grišins iepriekš pastāstīja, ka pārējie bandas locekļi tika aizturēti kādā dzīvoklī Aizkraukles pusē. Šis dzīvoklis atradās 4.stāvā, un viens no bandas visagresīvākajiem locekļiem centies aizbēgt, izlecot pa logu. Viņa gūtās vieglās traumas gan neesot bijušas par iemeslu, lai tiesa nepiemērotu drošības līdzekli - apcietinājumu.

Aizturētie jaunieši ir vecumā no 19 līdz 23 gadiem. Visi bijuši iepriekš tiesāti pa divām vai trīs reizēm par mantiskiem noziegumiem un nekur nav strādājuši.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka jaunieši 20.martā līdzīgā veidā aplaupījuši arī kādu sievieti pie Latvijas Nacionālās operas un vēl pirms kāda laika sievieti Koknesē, nodarot viņai miesas bojājumus.

Pēc Grišina teiktā, laupītāju guvums parasti nav bijis liels - mobilie tālruņi, nauda, dokumenti. Šo nolaupīto mantu banda mēģinājusi realizēt uzreiz galvaspilsētā.