Pagājušā gadā Latvijā atklātas 18 marihuānas audzētavas

Pagājušā gadā Valsts policijas (VP) darbinieki atklāja 18 marihuānas audzētavas "zālītes" izplatīšanai Latvijā un citās valstīs, šodien VP pārskata sanāksmē pastāstīja kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Pagājušā gadā valstī izplatītākās narkotikas ir amfetamīnu grupas vielas, jaunās psihoaktīvās vielas un marihuāna. Policija uzsver, ka pēdējos gados Latvijas iedzīvotāji pievēršas marihuānas audzēšanai. Tāpat Latvija tiek izmantota kā narkotiku tranzītvalsts. Kopumā likumsargi pērn reģistrējuši 1628 narkotiku noziegumus, no tiem 1453 reģistrēti VP. Teju puse no VP reģistrētajiem noziegumiem bijuši saistīti ar narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu.

Kopumā pērn VP izņēma aptuveni 481 700 narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru devu. Jaunās psihoaktīvās vielas ieņem arvien augstāku pozīciju, un patlaban tās ir otrās populārākās narkotiskās vielas, taču uz tā rēķina samazinājušies citu narkotisko vielu apjomi.

Pagājušā gadā VP izņēmusi 14,3 kilogramus amfetamīnu grupas vielas, 0,7 kilogramus heroīna, 0,6 kilogramus kokaīna. Pērn izņemti 24,5 kilogrami izžāvētas marihuānas un 344,4 kilogrami neizžāvētas "zālītes". Pagājušā gadā VP arī izņēmuši 0,1 kilogramu hašiša, 1,4 kilogramus izžāvētu magoņu salmu un 5,5 kilogramus nežāvētu magoņu salmu. Jaunas psihoaktīvās vielas izņemtas 8,1 kilograma apmērā, tāpat atrasti 0,7 kilogrami psihotropo medikamentu un 3610 tabletes šo medikamentu. Savukārt citas apreibinošās vielas izņemtas divu kilogramu apmērā.

VP gan ir tikai viena no izmeklēšanas iestādēm, kuras kompetencē ir narkotiku apkarošana. Ar narkotiku izņemšanu nodarbojas arī citas iestādes, piemēram, Muitas kriminālpārvalde, tādēļ patiesais izņemto vielu daudzums noteikti ir lielāks.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais