Piektdienas vakarā divi bruņoti vīrieši no veikala nolaupa trīs viskija pudeles

Piektdien ap plkst.22.30 Rīgā, Murjāņu ielā, divi ar traumatisko pistoli bruņojušies vīrieši aplaupījuši veikalu "Mego", liecina informācija oficiālajā Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes "Facebook" lapā.

Vīriešu laupījums gan nav bijis liels - viņi paņēmuši trīs viskija pudeles.

Kā skaidro VP pārstāvji, abi vīrieši iegājuši veikalā un viens no viņiem mēģinājis novērst apkārt esošo cilvēku uzmanību, kamēr otrs, cenšoties palikt nepamanīts, no alkohola plaukta paņēmis trīs viskija pudeles.

Tūlīt pēc tam vīrieši mēģinājuši doties ārā no veikala, nesamaksājot par paņemto alkoholu. Notiekošo pamanījis tirdzniecības vietas apsargs, kurš nekavējoties aizslēdzis veikala durvis. Uz to reaģējot, viens no ļaundariem izvilcis pistolei līdzīgu priekšmetu un pavērsis to pret veikalā esošajiem cilvēkiem.

Vīrietis paziņojis, ka notiek laupīšana un pieprasījis apsargam atvērst veikala durvis, ko apsargs arī izdarījis, lai novērstu apdraudējumu pircējiem un veikala darbiniekiem.

Mirkli vēlāk notikuma vietā ieradās piecas VP un Rīgas Pašvaldības policijas ekipāžas. Pārmeklējot tuvējo apkārti, policisti pamanīja un aizturēja abus laupītājus. Pie vīriešiem tika atrasts ierocis, kas, visticamāk, ir traumatiskā pistole, kā arī daļa no alkohola, kas bija nolaupīts veikalā. Vienu alkohola pudeli vīrieši jau bija paguvuši izdzert.

Aizturētie ir 1987. un 1977.gadā dzimuši vīrieši, kuri iepriekš vairākkārt tiesāti. Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess par laupīšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Tāpat tuvākajā laikā tiks lemts par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu aizturētajiem.

Abiem vīriešiem par piektdienas vakarā pastrādāto noziegumu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem ar vai bez mantas konfiskācijas un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Notikušais ir satraucis Latvijas Tirgotāju asociāciju (LTA). "Tās ir sekas valsts pārvaldes attieksmei - lielāka uzmanība tiek pievērsta "nedzīvas" naudas aizsardzībai, savukārt mazāk tiek domāts par tirgotāju un pircēju drošību. Tā vienu naudas mašīnu pavada četras policijas mašīnas ar sirēnām, turpretī pilsētas ielās pie veikaliem nav manīti dežūrējoši policisti, kā, piemēram, to nodrošina ikdienā pie skolām," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda LTA pārstāve Arta Baumane.

Asociācija uzskata, ka Iekšlietu ministrijai sadarbībā ar citām par drošību atbildīgām struktūrām ir jāizstrādā uzskatāmas un viegli saprotamas vadlīnijas tirdzniecībā strādājošo rīcībai trešo pušu apdraudējuma vai negadījumu gadījumos. "LTA rosina tādas izveidot jau vairāk kā divus gadus, taču valdība nav vēlējusies to uzklausīt un izpildīt," uzsver Baumane.

Atbalsts minētajai LTA iniciatīvai jau esot gūts Eiropas Komisijā, kas aicinājusi nacionālās valdības sniegt atbalstu nozarei, kurā nodarbināti visvairāk strādājošo Eiropas Savienībā - 9,6%.

Tikmēr VP noraida LTA pārmetumus, ka policija šajā laikā it kā nepietiekami rūpējas par drošību pie veikaliem. VP preses pārstāvis Toms Sadovskis uzsvēra, ka, lai arī minētajam laupīšanas gadījumam nebija nekāda sakara ar eiro ieviešanu, fakts, ka policija notikuma vietā ieradās pāris minūšu laikā, ir apstiprinājums tam, ka dienests strādā pastiprinātā režīmā.

"Ir jāsaprot, ka visā valstī ir tūkstošiem veikalu un pie katra nav iespējams novietot policistu, taču, strādājot pēc stratēģiski izstrādāta plāna, policija spēj nodrošināt ļoti ātru ierašanos notikuma vietā un līdz ar to - drošību," paskaidroja Sadovskis.