VID aiztur piecus tūkstošus litru nezināmas izcelsmes spirta

Šī gada 4.decembrī, veicot plānotus muitas kontroles pasākumus, Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki ir apturējuši apjomīgas nelikumīga spirta kravas - 5 000 litrus jeb 5 tonnas - pārvietošanu valsts iekšienē bez pavaddokumentiem un kravas izcelsmes dokumentiem.

Šajā nedēļas nogalē, ļoti vēlā 4.decembra vakarā stundā, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, veicot plānotus muitas kontroles pasākumus ceļa Daugavpils-Rīga posmā Pļaviņas-Koknese, pārbaudīja arī kādu MAN 8.136. kravas automašīnu. VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki pieprasīja atvērt kravas konteineru, taču auto vadītājs atteicās to darīt, aizbildinādamies ar to, ka viņam neesot atslēgas. Tādēļ tika pieņemts lēmums durvju slēdzeni uzlauzt.

Atverot slēgtā kravas konteinera durvis, VID darbinieku aizdomas apstiprinājās un viņu skatam atklājās vairākas plastmasas tvertnes. Pārbaudot tvertņu saturu, VID darbinieki konstatēja, ka kopumā piecās viena kubikmetra tilpuma plastmasas tvertnēs bija iepildīti apmēram 5 000 litri caurspīdīga šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu. Automašīnas vadītājs, kāds 1951.gadā dzimis Latvijas pilsonis, pārvadātajai precei nevarēja uzrādīt nedz kravas pavaddokumentus, nedz kravas izcelsmi apliecinošus dokumentus.

VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji uzskata, ka kravas nogādes mērķis bija nelegālā alkohola tirdzniecības vietas Rīgā, un ka šis spirts nav ievests kontrabandas ceļā, bet ir ticis saražots kādā no Latvijas vietējām ražotnēm, jo īstenojot nelikumīgas darbības iekšzemē var iegūt lētāku spirtu, nekā ievedot kontrabandas ceļā no ārvalstīm. Pārtraucot varbūtējā spirta piegādi tā dēvētajām "točkām", tika būtiski traucēta organizētās noziedzības darbība nelegālā alkohola aprites veidošanā valstī.

Pret transporta līdzekļa vadītāju tajā pašā dienā, 4.decembrī, tika ierosināts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar akcīzes nodokli apliekamo un, iespējams, muitošanai pakļauto preci, to pārvietojot bez jebkādiem preces pavaddokumentiem. Tāpat saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 221. panta 1. daļu automašīnas vadītājam ir piemērots aizdomās turamā statuss un noteikta policijas uzraudzība. Savukārt automašīnas kravas konteinerā atrastā krava - 5 tonnas šķidruma ar spirtam raksturīgo smaržu - un pats transporta līdzeklis ir aizturēti.

Transporta līdzeklis šobrīd atrodas glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā, kur tas atradīsies līdz tiesas lēmuma pieņemšanai kriminālprocesā, bet izņemtā šķidruma paraugs nosūtīts ekspertīzei Latvijas Republikas Kriminālistikas pārvaldei spirta kvalitātes un citu īpašību noteikšanai.

Svarīgākais