Izsludina Krimināllikuma grozījumus, izslēdzot pantus par goda aizskaršanu

Šodien oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēti Saeimas pieņemtie un Valsts prezidenta izsludinātie grozījumi Krimināllikumā (KL), izslēdzot no tā 156.pantu - "Goda aizskaršana" un 158.pantu "Goda aizskaršana un neslavas celšana masu saziņas līdzeklī".

Jau ziņots, - lai risinātu normu dublēšanos attiecībā uz personas goda un cieņas aizsardzību kriminālprocesuālā un civiltiesiskā kārtībā, Saeima novembra beigās trešajā, galīgajā lasījumā atbalstīja KL 156.panta "Goda aizskaršana" un 158.panta "Goda aizskaršana un neslavas celšana masu saziņas līdzeklī" izslēgšanu no likuma.

Regulējums par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī tiks pārnests uz KL 157.pantu "Neslavas celšana", saglabājot vienu pantu, kas noteiktu atbildību par neslavas celšanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī.

Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī sodīs ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām.

Likuma pārejas noteikumi paredz, ka tiesu lietvedībā esošos kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem, kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 156.panta un kas kvalificēti pēc Krimināllikuma 158.panta saistībā ar goda aizskaršanu masu saziņas līdzeklī, tiks izbeigtas saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 625.panta otro daļu un 377.panta 2.punktu.

Tiks atbrīvotas no soda izciešanas personas, kuras līdz šī likuma spēkā stāšanās dienai notiesātas par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Likums arī paredz atzīt par nesodītām personas, kuras atbrīvotas no soda izciešanas, kuras jau izcietušas sodu vai atbrīvotas pirms termiņa, ja tās bijušas notiesātas par goda aizskaršanu un ja tām sodāmība nav dzēsta.