Ļergas pudele – policijas uzdevums nr. 1

Ierindas policijas inspektoriem Rīgā par svarīgāko darba uzdevumu kļuvusi bezakcīzes šņabja pudeles vai cigarešu atņemšana bomzim.

Neatkarīgās avots pēc hierarhijas augstākā tiesībsargājošajās iestādē atzīst, ka cīņa pret kontrabandu ir apsveicama, taču ne jau tik primitīviem līdzekļiem. "Agrāk atskaitēs rakstīja, cik lietas uz prokuratūru aizsūtītas, cik noziegumi atklāti, tagad skaita pudeles un cigaretes. Bet, ja neesi nevienu pudeli atņēmis, draud brāziens. Ja divas nedēļas pēc kārtas – jau nopietnāks." Tad nu inspektori visiem līdzekļiem cenšoties vismaz pudeli nedēļā sarūpēt. Sākotnēji pat kuriozi gadījušies, jo pusstops atskaitēs figurē, bet tā īpašnieks it kā aizbēdzis. Vēlāk priekšniecība šādu mānīšanos noliegusi, un tagad inspektoriem jāskaidro arī dzērāja personība. Protams, šādai uzcītībai ir arī pozitīvs efekts – ja bomzi kriminālprocesā piespiež liecināt, ir iespējams saņemt tiesas orderi kratīšanai un, iespējams, paņemt ciet tirgotājus. Tomēr ne viens vien ierindnieks uzskata, ka varētu nodarboties ar nopietnākām lietām.

Citās domās ir Rīgas reģiona policijas vadība ar Intu Ķuzi galvgalī, proti, katram darbinieku līmenim jānodarbojas ar sava līmeņa uzdevumiem. Gada sākumā atskaites sapulcē patiešām četru prioritāro darbības virzienu vidū līdztekus smagajiem noziegumiem, indivīda drošībai sabiedrībā un narkotikām tika noteikta akcīzes preču sargāšana. Taču tas nenozīmējot, ka tagad visi policisti bez izņēmuma medī bezakcīzes šņabi.

Policijas preses inspektors Aigars Bērziņš skaidro: "Katram līmenim ir savi uzdevumi, un slepkavību nodaļa neskraida pa točkām, bet ceļu policija neķer narkomānus." Cīņa ar dzērājiem un ļergas tirgotājiem esot iecirkņu inspektoru darbs. Visticamāk, policistiem tas pārlieku nepatīk, tāpat kā atskaišu rakstīšana, un tāpēc viņi sūdzas. A. Bērziņš apgalvo, ka uzmanības pievēršana viena veida noziegumu apkarošanai nekādi netraucē darbu pie citu noziegumu izmeklēšanas. Pielīdzināt bezakcīzes alkoholu un cigaretes smagiem noziegumiem liekot kritiskā ekonomiskā situācija valstī. Jāatgādina, ka cilvēku kaitīgie ieradumi ir ļoti būtisks ienākumu avots valsts kasē, un jau pavasarī politiķi sāka satraukties par to, ka tauta mazāk dzer un pīpē akcīzes preces, dodot priekšroku kontrabandai. Tas bija signāls policijas vadībai.

Citur Latvijā tik skrupulozi kā Rīgā politiķu norādēm gan nepieiet un katru nedēļu vismaz vienu obligāto pudelīti nemeklē. Piemēram, Ventspils iecirknis pēdējās divās nedēļās nav savaņģojis nevienu bezakcīzes šņabja dzērāju. Priekšnieks Didzis Vilemsons paskaidro: "Pēc mākslīgiem rezultātiem mēs nedzenamies. Galvenā prioritāte ir noziegumu atklāšana." Nule paņemts ciet kāds vīrs, un pilsētā ir apstājusies dzīvokļu zādzību sērija.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)