Vidzemē pieauguši vardarbības gadījumi pret jauniešiem

Situācija Latvijā, tajā skaitā Vidzemē, pēdējā laikā kopumā kļuvusi dramatiska, tāpēc policija vērš uzmanību uz vardarbības gadījumiem pret jauniešiem. Lielākoties šos pārkāpumus izraisījis savstarpējas iejūtības, tolerances, uzmanības un cieņas trūkums, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Aizvadītajā diennaktī vien Vidzemes reģionā policija reģistrējusi informāciju par 14 noziedzīgiem nodarījumiem pret personas dzīvību un veselību.

Saņemts iesniegums, ka 31.oktobrī plkst.18 kādā Vidzemes pilsētā uz ielas divi 1998.gadā dzimuši vispārizglītojošās skolas audzēkņi, huligānisku tieksmju vadīti, ar līmlenti aptinuši diviem mazgadīgiem zēniem galvu un ķermeni, kā arī atņēmuši mobilo telefonu, kuru vēlāk labprātīgi atdevuši.

Kādā izglītības iestādē savstarpēju konfliktu laikā laikā traumas guvuši 11 un 12 gadus veci zēni, bet citas izglītības iestādes dienesta viesnīcā 1996.gadā dzimusi jauniete piekāvusi 1995.gadā dzimušu jaunieti.

Jukāma vērš uzmanību, ka šie gadījumi ir piemēri necieņai pret sevi un apkārtējiem, un norāda, ka līdzīgi gadījumi nav retums ne tikai Vidzemē. "Lai arī policija regulāri uzrunā sabiedrību, informējot vecākus par likuma prasībām, kas nosaka, ka bērnam nevar būt pieejami vardarbīga rakstura materiāli, un aicina iedzīvotājus uz saprātīgu, cilvēka cieņu nepazemojošu rīcību un konfliktu risināšanu sarunu ceļā, situācija neuzlabojas", ar nožēlu atzīst Jukāma.

Viņa arī norādīja, ka policiju arvien negatīvi pārsteidz apkārtējo vienaldzība un situācijas, kad pieauguši, fiziski spēcīgi vīrieši, kas kļuvuši par aculieciniekiem vardarbīgiem un cilvēka cieņu pazemojošiem konfliktiem, "nevis iejaucas, lai aizstāvētu sievieti vai bērnu, bet notiekošo filmē, lai vēlāk savu vīrišķību apliecinošo "varoņdarbu" ievietotu sociālajos tīklos".

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais