Ventspils ķīlnieku sagrābšanas lietā prokurors maina nozieguma kvalifikāciju uz smagāku

Krimināllietā, kurā par jaunas ģimenes sagrābšanu par ķīlniekiem laupīšanas nolūkos apsūdzēts kāds 19 gadus vecs jaunietis, prokurors Juris Siders lietas iztiesāšanas gaitā konstatējis jaunus faktiskos apstākļus un mainījis nozieguma kvalifikāciju uz smagāku, aģentūra LETA uzzināja Ventspils tiesā.

Jau ziņots, ka Ventspils tiesa sākusi skatīt lietu par ķīlnieku sagrābšanu Ventspilī pagājušā gada oktobrī, kad jaunietis laupīšanas nolūkos par ķīlniekiem sagrāba sievieti un viņas bērnu - tobrīd nepilnu mēnesi vecu meitenīti. Iepriekš prokurors bija piemērojis zemāku nozieguma kvalifikāciju un lietas materiālos kā cietušais vairs neparādījās par ķīlnieku sagrābtais zīdainis. Neizpratni par šādu prokurora lēmumu iepriekš pauda cietušie.

Tagad prokurors vēlreiz nolēmis mainīt nozieguma kvalifikāciju no Krimināllikuma 154.panta 1.daļas uz 154.panta 2.daļu par ķīlnieku sagrābšanu, kas izdarīta pret nepilngadīgu personu. Siders skaidroja, ka lietas iztiesāšanas gaitā, uzklausot lietas dalībnieku liecības, konstatēti jauni faktiskie apstākļi, kas nebija zināmi pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Cietusī ģimene - vīrietis, sieviete un viņu jaundzimušais bērns - pērn 5.oktobrī no Siguldas bija ieradusies Ventspils novada Ugālē, atsaucoties uz jaunieša ievietoto sludinājumu, ka it kā tiek pārdota automašīna. Izrādījies, ka jaunietim ir pavisam cits nodoms. Viņš piedraudējis vīrietim ar gāzes pistoli, pieprasot atdot automašīnas atslēgas un naudu. Vīrietis samelojis, ka naudas viņam neesot līdzi, jaunietis tam noticējis, un tad nolemts braukt uz Ventspili, lai naudu izņemtu bankā.

Sākotnēji jaunietim bijis nodoms sievieti ar zīdaini kā ķīlniekus ieslēgt garāžā Ugālē, taču šādu plānu viņam nav izdevies īstenot - jaunie vecāki teikuši, ka nevarot atstāt zīdaini aukstā garāžā. Tad pieņemts lēmums uz Ventspili braukt visiem kopā. Tieši šis ir viens no jaunajiem lietas faktiskajiem apstākļiem, kādēļ zīdaini tomēr nolemts atzīt par cietušo. Otrs jaunais lietas apstāklis ir tas, ka saskaņā ar cietušo tiesai sniegtajām liecībām gāzes pistole tika pavērsta arī pret zīdaini - prokurors apgalvo, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā tāds apstāklis nebija konstatēts.

Ņemot vērā apstākli, ka mainīta nozieguma kvalifikācija, turklāt uz smagāku, apsūdzētā advokāte šodien lūdza izsludināt tiesas sēdes pārtraukumu, lai varētu sagatavoties aizstāvībai. Krimināllietas izskatīšana turpināsies 16.oktobrī.

Apsūdzētais rakstiskā veidā tiesai sniedzis liecību, kurā izklāstījis notikušā apstākļus un nožēlojis nodarīto, kā arī lūdzis piedošanu cietušajiem.

Kā ziņots, laupīšana notika pērn Ventspilī, kad jaunietis licis vīrietim iet uz AS "Swedbank" Ventspils filiāli pēc naudas, netālu no bankas filiāles automašīnā sagrābjot par ķīlniekiem sievieti un mazo meitenīti. Vīrietis, ieejot bankā, izsaucis policiju.

Pateicoties policijas darbinieku operatīvajai rīcībai, jaunieti izdevies aizturēt, bet abus ķīlniekus - atbrīvot. Miesas bojājumi ne vecākiem, ne bērnam netika nodarīti.

Policijā par notikušo sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieroci. Tomēr lietas materiālos, ko policija nosūtījusi prokuratūrai, figurē cita šī apsūdzības panta daļa, kurā nav minēta šaujamieroča lietošana, - jaunietim inkriminēta 176.panta 1.daļa "Par svešas kustamas mantas nolaupīšanu, ja tā saistīta ar vardarbību vai vardarbības piedraudējumu". Kā skaidroja Ventspils policijas priekšnieks Ģirts Kokins, gāzes pistole nav šaujamierocis.

Tomēr cietusī ģimene visvairāk bija neizpratnē par prokurora Jura Sidera rīcību. Viņš iepriekš bija piemērojis zemāku nozieguma kvalifikāciju attiecībā uz ķīlnieku sagrābšanu. Prokurors iepriekš bija mainījis kvalifikāciju uz Krimināllikuma 154.panta 1.daļu, kurā nav definēts noziegums pret nepilngadīgu personu un ir paredzēts maigāks sods.

Apsūdzētajam jaunietim sākumā bija drošības līdzeklis apcietinājums, bet jau pagājušā gada beigās tas nomainīts pret policijas uzraudzību.

Svarīgākais