AT negroza spriedumu lietā par divu inkasatoru noslepkavošanu 2005.gadā

Augstākā tiesa (AT) šodien atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 2012.gada 31.augusta attaisnojošo spriedumu krimināllietā pret savulaik no Lielbritānijas izdoto Latvijas pilsoni Matīsu Biti, kurš apsūdzēts par divām 2005.gadā izdarītām inkasatoru slepkavībām.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pilns šodien pasludinātā nolēmuma teksts būs pieejams 21.oktobrī, bet pēc tam desmit dienu laikā procesa dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Bites lietu AT Krimināllietu tiesu palāta izskatīja, pamatojoties uz prokuratūras iesniegto apelācijas protestu.

Kā ziņots, par spīti tam, ka pirmās instances tiesas debatēs prokurors lūdza atzīt Biti par vainīgu divu inkasatoru noslepkavošanā un sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz 20 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, Rīgas apgabaltiesa pērn 31.augustā pasludināja spriedumu, ar kuru apsūdzētais tika pilnībā attaisnots, kā to bija prasījis viņa advokāts Egons Rusanovs. Bite savu vainu neatzina.

LETA jau ziņoja, ka 2005.gada 18.augustā Purvciemā, Dzelzavas ielā 76b, pie spēļu zāles "Split", jauns vīrietis nogalināja divus inkasatorus un nolaupīja aptuveni 3000 latu. Vīrietis raidīja četrus šāvienus - divus no attāluma, bet divus no tuvas distances cietušo galvās. Bojāgājušie bija inkasatori - 1958.gadā dzimušais Jānis un 1971.gadā dzimušais Mihails.

Toreiz policija pieļāva, ka uzbrucējs gaidījis abus inkasatorus un par inkasācijas laiku bijis iepriekš informēts. Uzbrukums noticis brīdī, kad abi vīrieši iznākuši no kafejnīcas un atvēruši automašīnas "Mercedes Benz" bagāžas nodalījumu. Automašīna piederējusi vienam no bojāgājušajiem.

Bite tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 118.panta 1. un 2.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas un "sakarā ar to, ka cietušais vai viņa tuvinieks izpildījis savus dienesta vai profesionālos pienākumus vai piedalījies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, vai devis liecību tiesā vai pirmstiesas izmeklēšanā".

Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Apsūdzība šajā lietā Bitem tika uzrādīta jau 2009.gada decembrī. 2011.gada 23.novembrī Bitem tika mainīts drošības līdzeklis, proti, viņu atbrīvoja no apcietinājuma, jo 2011.gada 2.decembrī apsūdzētajam beidzās apcietinājumā turēšanas termiņš šajā kriminālprocesā.

Saskaņā ar likumu personai, kuru tur aizdomās par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus. Toreiz tiesas sēdē prokurors atzina, ka pastāv pamats apcietinājuma atcelšanai.

Kad pirmās instances tiesa pasludināja spriedumu inkasatoru slepkavības lietā, Bite atradās apcietinājumā, kas viņam kā drošības līdzeklis bija piemērots citā kriminālprocesā.