Pusgada laikā "legālo narkotiku" tirdzniecības vietu skaits Rīgā dubultojies

Pusgada laikā "legālo narkotiku" tirdzniecības vietu skaits Rīgā dubultojies, šodien Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē informēja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš.

Pēc RPP datiem, Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pašlaik darbojas 39 tirdzniecības vietas, kur var iegādāties "legālās narkotikas", un tas ir gandrīz divreiz vairāk nekā šā gada sākumā, kad Rīgā apzinātas 20 šādas tirdzniecības vietas. Sliktākā situācija ir RPP Latgales pārvaldes administratīvajā teritorijā, kur dažu mēnešu laikā šādu tirdzniecības vietu skaits palielinājies no četrām līdz 15.

Lai efektīvāk spētu cīnīties ar šo problēmu, RPP vēlas, lai papildus grozījumiem likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas ļaus noteikt pagaidu ierobežojumus psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanai, iegādei un izplatīšanai, tiktu izstrādāts tiesisks regulējums, kas ļautu pašvaldībai nekavējoties slēgt tās administratīvajā teritorijā esošās tirdzniecības vietas, kas realizē jaunās psihotropās vielas.

Jau ziņots, ka Saeimā ir iesniegti grozījumi likumā, kas paredz ka ar atbildīgās iestādes - Slimību profilakses un kontroles centra - lēmumu uz laiku līdz 12 mēnešiem no lēmuma spēkā stāšanās dienas var aizliegt vai ierobežot jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu. Speciālisti norāda, ka šis risinājums saīsinātu laika posmu, ko aizņem likumdošanas process, papildinot attiecīgus sarakstus, kā arī ļautu reaģēt uz jaunu psihoaktīvu vielu parādīšanos Latvijas tirgū.

Rīgas Austrumu izpilddirekcijas vadītājs Dmitrijs Pavlovs (GKR) gan šodien komitejas sēdē apšaubīja, ka šie likuma grozījumi nekavējoties kardināli uzlabos situāciju, jo, izņemot aizliegto partiju, jau nākamajā dienā būs cits uzņēmējs ar citu preci. "Jāpanāk izmaiņas, lai šādas tirdzniecības vietas tiktu slēgtas," uzsvēra Pavlovs.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas jautājumu komitejas deputāti šodien nolēma vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), Ekonomikas ministrijā (EM) un Iekšlietu ministrijā (IeM) izskatīt jautājumu par deleģējumu pašvaldībām pašām organizēt mazumtirdzniecību savā administratīvajā teritorijā, kas ļautu efektīvāk cīnīties pret sintētisko vai dabīgas izcelsmes vielu, kuru lietošana izraisa vai var izraisīt cilvēku apreibināšanu, izplatīšanu.

Tāpat Rīgas pilsētas izpilddirektoram Jurim Radzevičam izteikts aicinājums organizēt jaunu Rīgas domes saistošo noteikumu izstrādi, ar kuriem tiktu liegta psihotropo vielu tirdzniecība ārpus aptieku tīkla. Tādējādi būtiski uzlabotos pašvaldības iespējas ātrāk panākt šādu vietu likvidēšanu.

Patlaban RPP regulāri veic pie "legālo narkotiku" tirdzniecības vietām pastiprinātu patrulēšanu un sadarbībā ar valsts un pašvaldības iestādēm, regulāri veicot reidus un kontrolpirkumus, izņemti 2745 iepakojumi ar dažādiem augu maisījumiem, kas nosūtīti uz ekspertīzi.

Tāpat RPP regulāri pārbauda tirdzniecības vietu atbilstību normatīvu aktu prasībām - veic mazumtirdzniecības noteikumu, Rīgas domes saistošo noteikumu, ugunsdrošības noteikumu ievērošanas kontroli, kā arī audzinoša rakstura pārrunas ar telpu īpašniekiem, kuru telpas tiek izmantotas tirdzniecībai.

Sadarbībā ar Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Veselības inspekciju, Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Valsts augu aizsardzības dienestu un Rīgas pilsētas būvinspekciju patlaban ir panākta 46 "legālo narkotiku" tirdzniecības vietu aizvēršana, taču tajās vai jaunās vietās uzsāk tirdzniecību citi uzņēmumi, norāda Znotiņš.

"Legālo narkotiku" tirgotāju efektīvākai vajāšanai RPP no esošiem resursiem tiek veidota specializēta vienība, kuras uzdevumos būs operatīvi reaģēt uz jaunu "legālo narkotiku" tirdzniecības vietu parādīšanos Rīgā, veikt efektīvu šo tirdzniecības vietu kontroli, sadarbojoties ar valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī rīkoties ar mērķi pārtraukt nesodītu "legālo narkotiku" izplatību Rīgas pilsētā.

Znotiņš skaidroja, ka valstī esošās "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas nav iespējams slēgt, jo vielas, kuras tiek realizētas, nav aizliegtas ar likumu. "Legālo" narkotisko vielu tirgus ir īpašs ar to, ka piegādātāji prot zibenīgi apiet narkotiku kontroli, piedāvājot citus izstrādājumus aizliegto vietā, tāpat valstī netiek kontrolēta šo narkotisko vielu izplatība internetā.

RPP piedāvā izstrādāt tiesisku regulējumu, kas ļautu pašvaldībai nekavējoties slēgt tās administratīvajā teritorijā esošās tirdzniecības vietas, kas realizē jaunās psihotropās vielas, kuras saskaņā ar atbildīgās iestādes - Slimību profilakses un kontroles centra - lēmumu ir aizliegtas vai ierobežotas jebkādai apritei un var kaitēt cilvēka veselībai un dzīvībai.

Tāpat RPP rosina noteikt administratīvo atbildību par nelikumīgu psihoaktīvas vielas iegādāšanos, glabāšanu, izgatavošanu, pārvietošanu un realizāciju, kura nav iekļauta Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos, lai tiktu noteikta atbildība, ka ne tikai šo vielu realizētājiem, bet arī pārvadātājiem un pircējiem, un policijai būtu instrumenti, ar kuriem vērsties pret visām šo vielu apritē iesaistītajām personām.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais