Olaines dūrējs dažus no saviem upuriem savainojis, neprasot neko atdot

Tā dēvētais Olaines dūrējs pagājušajā ziemā dažus no saviem upuriem savainojis, klusām piezogoties no mugurpuses un pēc uzbrukuma nemaz neprasot atdot naudu vai vērtīgas mantas.

Tas izriet no šodien Rīgas rajona tiesā uzklausītajām cietušo liecībām krimināllietā, kurā par sešiem vienā vakarā Olainē izdarītiem uzbrukumiem apsūdzēts Vitālijs Rubens.

Kā tiesā liecināja cietušais olainietis Intars, pagājušā gada 16.decembra vakarā pēc plkst.21 viņš devies pavadīt draudzeni un, nākdams atpakaļ, pamanījis sev sekojam kādu vīrieti. Tobrīd 17 gadus vecajam puisim svešinieks licies aizdomīgs, tāpēc viņš vairākkārt atskatījies, līdz nolēmis šķērsot ielu. Piepeši vīrietis viņam pieskrējis klāt un, neko neteikdams, vienu reizi iedūris mugurā ar nazi.

Pēc uzbrukuma Intars pakāpies nostāk no svešinieka, pagriezies pret viņu un sācis lamāties, bet dūrējs turpinājis klusēt. "Centos iegaumēt seju. Viņš vienkārši stāvēja," šodien tiesā atcerējās liecinieks. Tad uzbrucējs vēlreiz pacēlis roku pret cietušo, it kā gatavodamies viņam atkārtoti durt, tāpēc Intars skrējis prom. Bēgot viņš atskatījies un redzējis, ka svešais vīrietis seko ļoti lēnām.

Pēc 300-400 metriem Intaram sākusi sāpēt sadurtā vieta. Cietušais piezvanījis mātei un paziņojis par notikušo, bet pēc tam izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību. Gaidot mediķus, viņš sastapis divas sievietes, kuras palīdzējušas aprūpēt asiņojošo brūci, līdz atbraukuši mediķi.

Slimnīcā Intaram veikta operācija, bet pēc atmošanās no narkozes viņu uzreiz nopratinājuši izmeklētāji. Tikai vēlāk cietušais atcerējies, ka pirms vairākām dienām redzējis dūrēju pie vietējā tirdzniecības centra un kopā ar paziņu pat uzrunājis viņu, iedodot naudu un lūdzot nopirkt cigaretes, jo 18 gadu vecumu nesasniegušajiem jauniešiem gribējies uzpīpēt. Svešais vīrietis piekritis izpalīdzēt.

Intars šodien tiesā bija pārliecināts, ka persona, kura viņam uzbruka 16.decembra vakarā, ir tas pats Rubens, kurš nonācis uz apsūdzēto sola. Šo vīrieti cietušais policijā atpazinis kā savu pāridarītāju jau drīz pēc notikušā. Žurnālistiem gan Intars sacīja, ka pret uzbrucēju ļaunu prātu vairs netur un ir viņam piedevis.

Otrs cietušais - olainietis Sandis - šodien tiesā liecināja, ka 16.decembra vakarā ap plkst.22 nācis mājup no drauga. Ārā bijis sniegots un vējains. Atrodoties jau pavisam netālu no savas mājas, Sandis pēkšņi sajutis stipru sitienu pa sānu. Viņš paklupis uz priekšu un uzreiz sapratis, ka ticis sadurts. Paraugoties atpakaļ, cietušais redzējis vīrieša stāvu, bet tumsas dēļ nav varējis precīzi saskatīt viņa seju.

Sandis tiesā liecināja, ka pēc uzbrukuma svešinieks neko nav prasījis un vispār nav bildis ne pušplēsta vārda. "Es uzreiz pietrūkos un jozu uz mājām. [..] Viņš tur tumsā pagrozījās un it kā aizgāja aiz stūra," atcerējās cietušais. Jau pie mājas durvīm Sandi pārņēmušas stipras sāpes. Pēc mirkļa viņa sieva izsaukusi ātro medicīnisko palīdzību, kas cietušo nogādājusi Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā. Ārsti konstatējuši, ka dūrienā Sandim skarta niere.

Savukārt cietusī olainiete Aļona šodien tiesā pastāstīja, ka pērn 16.decembra vakarā ar satiksmes autobusu braukusi mājās no darba Rīgā. Ap plkst.22.50 viņa izkāpusi pie Olaines 1.vidussoklas un tālāk gājusi kājām. Ceļā viņa nevienu cilvēku neesot sastapusi. Tuvojoties savas kāpņutelpas durvīm, sieviete pēkšņi izdzirdējusi, ka kāds viņai pietuvojas no mugurpuses. Par to liecinājuši seši strauji soļi un vējjakas čaukstoņa.

Aļona nav paspējusi paskatīties pār plecu, kad no aizmugures sajutusi spēju triecienu labajā sānā, bet pēc tam - arī kreisajā rokā, ar kuru viņa turējusi somu. Apgriežoties sieviete ieraudzījusi svešinieku adītā cepurē, kurš vienā rokā jau turējis viņas somu, bet otrā - lielu nazi. Uzbrucējs sievietei samērā klusu pateicis īsu rupju frāzi krievu valodā.

Kamēr cietusī bijusi ātrās palīdzības mašīnā, tā pati brigāde uzņēmusi vēl vienu cietušo, kurš arī bija sadurts. Kopumā Olainē tai vakarā sadurti seši cilvēki - divas sievietes un četri vīrieši. Viņus visus Rīgas rajona tiesa šodien nopratināja cietušo statusā.

Prokuratūra uzskata, ka brutālos noziegumus Olainē pastrādājis apsūdzētais Rubens, kuram patlaban kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums. Tomēr viņš pats pirmstiesas izmeklēšanā savu vainu noliedzis. Stacionārajā psihiatriskajā ekspertīzē apsūdzētais atzīts par pieskaitāmu.

Prokuratūra iespējamam uzbrucējam cēlusi apsūdzību pēc Krimināllikuma (KL) 125.panta 1.daļas par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, pēc KL 176.panta 1.daļas par laupīšanu un pēc KL 176.panta 4.daļas par laupīšanu, ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas. Pēdējais no šiem nodarījumiem ir vissmagākais, un par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

To, vai Rubens ir vainīgs viņam celtajā apsūdzībā, spriedīs tiesa. Nākamā tiesas sēde notiks 21.novembrī plkst.11, kad iecerēts sākt liecinieku nopratināšanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais