KNAB sāk krimināllietu par liela apmēra kukuļdošanu VID amatpersonām; lietā figurē arī Jezdakova

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šā gada jūnijā sācis krimināllietu saistībā ar iespējamu kukuļdošanu lielā apmērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām, aģentūru LETA informēja KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā ir iesaistīta bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Nelija Jezdakova.

Likumā teikts, ka liela apmēra kukulis ir virs 10 000 latiem.

KNAB izmeklētāji uzskata, ka, iespējams, ilgstošā laika posmā notikusi kukuļdošana lielā apmērā Valsts ieņēmuma dienesta amatpersonām, lai tās, rīkojoties kukuļdevēja interesēs, par pretlikumīgu atlīdzību veiktu prettiesiskas darbības nodokļu jomā.

KNAB uzskata, ka kukuļošana notikusi, lai valsts amatpersonas kukuļdevēju interesēs nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestu noņemšanu no personu kontiem, kā arī lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā PVN atmaksu.

Lai nodrošinātu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, kriminālprocesa ietvaros ir veiktas procesuālās darbības. Pašlaik krimināllietā ir vairāki aizdomās turamie, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Izmeklēšanas interesēs sīkākas ziņas pašlaik netiek sniegtas.

KNAB ne apstiprina, ne noliedz, ka šajā lietā figurētu bijusī VID vadītāja Jezdakova. "Konkrētas personas pēc vārda KNAB neatklāj," uzsvēra Šaboha.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka augusta sākumā KNAB aizturēja Jezdakovu, taču viņai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija liecina, ka Jezdakova "zem tiesībsargu lupas" nokļuvusi pēc kāda organizēta grupējuma aizturēšanas, kurš, no valsts prasot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu par fiktīviem darījumiem, ilgākā laika periodā apguvis pusmiljonu latu. Grupējums darbojies Kurzemes pusē, un tā nodarbošanās bijusi pārtikas, apģērba un sadzīves tehnikas tirdzniecība.

Grupējumu aizturējusi VID paspārnē esošā Finanšu policija. Vēlāk atklājies, ka nelegālas darbības, iespējams, tikušas veiktas ar Jezdakovas ziņu, kura VID kolēģiem radījusi viedokli, ka uzņēmums nenodarbojas ar krāpniecību. Jezdakovas paraksta gan nav uz dokumentiem par firmai labvēlīgu lēmumu pieņemšanu.

LTV avots ziņojis, ka, veicot tālāku izmeklēšanu, varot tikt izvērtēta arī citu VID darbinieku atbildība. Tiek pieļauts, ka VID darbinieki, sagatavojot dokumentus par PVN nodokļu pārmaksas atmaksu, neapzinājās, ka iesaistīti noziedzīgā nodarījumā.

Jezdakova VID ģenerāldirektores amatu ieņēma no 2010.gada marta, taču citos amatos viņa strādājusi VID jau kopš 1993.gada, kad Ieņēmumu dienests tika dibināts. Šogad jūnija beigās Jezdakova iesniedza lūgumu atbrīvot viņu no VID ģenerāldirektores amata pēc pašas vēlēšanās.

Savukārt no 11.jūlija Jezdakova pieņemta darbā par VID ģenerāldirektora ārštata padomnieci, taču 19.augustā iesniegusi atlūgumu.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).