Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ārvalstnieki, arī latvieši, aizvien biežāk pārsniedz ātrumu uz Lietuvas ceļiem

Vasaras atvaļinājumu laikā uz Lietuvas ceļiem fiksēts rekordliels skaits ātruma pārsniedzēju no citām valstīm, tostarp arī lietuviešu emigrantu, kas brauc ar mītnes zemē reģistrētu auto, vēsta "Lietuvos Rytas".

Visbiežāk pārkāpēji brauc automašīnās, kas reģistrētas Latvijā, Baltkrievijā un Polijā, fiksētas arī mašīnas no Igaunijas un Krievijas. Aizvien biežāk atļautā ātruma pārsniegšanā tiek pieķerti autobraucēji no galvenajām lietuviešu emigrantu mītnes zemēm, tai skaitā no Lielbritānijas un Spānijas.

Pārskatot gada statistiku pa atsevišķiem mēnešiem, var vērot krasu ārvalstnieku pārkāpumu skaita pieaugumu tieši vasaras mēnešos. Janvārī un februārī Lietuvas fotoradari fiksējuši aptuveni pa 2500 šādiem ciemiņiem mēnesī. Gan martā, gan aprīlī viņu skaits jau sasniedzis 4500, maijā - 6500, jūnijā - 7000, bet jūlijā reģistrēts rekords - jau gandrīz 10 000 ātruma pārsniedzēji no citām valstīm.

Kopumā jūlijā fiksēti 27 000 pārkāpēji, tātad ārvalstnieku īpatsvars pārsniedz trešo daļu.

Ja policija vainīgo atrod, viņam tiek nosūtīts uzaicinājums samaksāt sodu labprātīgi, un prāva daļa to arī izdara.

Tiesa gan, policisti ar nožēlu atzinuši, ka pagaidām viņiem nav iespējas atrast ārvalstīs reģistrētās automašīnas un saukt pie atbildības braucējus. Informācija par šādiem pārkāpumiem tiek ievietota arhīvā, nerakstot protokolus. Izņēmums ir vienīgi Baltkrievija - šīs valsts pilsoņus lietuviešu policistiem dažkārt izdodas sadzīt rokā.

No novembra ikvienai Eiropas Savienības valstij būs pienākums informāciju par automobiļu piederību iesniegt kopīgā datubāzē. Tad būs iespējams nosūtīt protokolu transportlīdzekļa īpašniekam, kā arī atrast un saukt pie atbildības vainīgo autovadītāju, pastāstījis Lietuvas ceļu policijas dienesta priekšnieka vietnieks Aleksandrs Samulevičs.

Tiem pārkāpējiem, kas ātrumu pārsnieguši par vairāk nekā 50 kilometriem stundā, uz vairākiem mēnešiem tiks atņemtas autovadītāja tiesības. Arī ārvalstniekiem būs liegts vadīt transportlīdzekli Lietuvas teritorijā.

"Autovadītāja apliecību mēs nosūtām uz vēstniecību, kura to savukārt nosūta autovadītājam," norādījis Samulevičs. Ja pārkāpumā tiks pieķerts ārvalstnieks, ko fotoradari jau iepriekš fiksējuši kā pārkāpēju, viņam izrakstīs protokolu arī par visiem iepriekšējiem pārkāpumiem.

Pie Lietuvas maģistrālajiem ceļiem izvietoti 139 fotoradari, ar vēl 12 radariem aprīkoti īpaši nemarķēti policijas automobiļi.

Autovadītājam, kas atļauto ātrumu pārsniedzis ne vairāk kā par 10 kilometriem stundā, likums paredz izteikt brīdinājumu; par ātruma pārsniegšanu no 10 līdz 20 kilometriem stundā jāmaksā naudassods no 40 līdz 100 litiem (8 līdz 20 latiem).

Ja ātrums pārsniegts par 20 līdz 30 kilometriem stundā, jāmaksā 100 līdz 300 litu, ja par 30 līdz 40 kilometriem stundā - 400 līdz 600 liti, turklāt autovadītājs, kura braukšanas stāžs ir mazāks par diviem gadiem, zaudē tiesības uz trim līdz sešiem mēnešiem.

Pārsniedzot ātrumu par 40 līdz 50 kilometriem stundā, jāmaksā 600 līdz 800 litu naudassods un autovadītājs, kura braukšanas stāžs nesasniedz divus gadus, zaudē braukšanas tiesības uz pusgadu līdz gadu.

Gadījumā, ja ātrums pārsniegts vairāk nekā par 50 kilometriem stundā, autovadītājam draud 1000 līdz 1500 litu naudassods un tiesību atņemšana uz vienu līdz trim mēnešiem vai septiņu diennakšu arests un tiesību atņemšana uz pusgadu. Autovadītājs, kura braukšanas stāžs nesasniedz divus gadus, zaudē braukšanas tiesības uz vienu līdz pusotru gadu, savukārt autovadītājam, kas braucis bez tiesībām, draud naudassods līdz 2500 litu apmērā vai 20 līdz 30 diennakšu arests.