Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Studenti nenogurst cīnīties

© Lauris Vīksne, f64

"Mēs vairs neticam!", "Mēs gribam būt gudrāki par valdību!" – ar šādiem un līdzīgiem saukļiem apmēram 5000 studentu vakar pulcējās pie Saeimas nama, lai pieprasītu pārtraukt finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai.

Ar saukļiem "Koķe, nāc ārā!" un "Aicinām uz dialogu!" jaunieši mēģināja sasaukt izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi, taču ministre izvēlējās ar studentiem nerunāt. Vairāku miesassargu pavadībā T. Koķe kopā ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi iznāca no valdības nama, lai aicinātu uz sarunām Latvijas Studentu apvienības (LSA) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvjus (LIZDA), bet jau mirkli vēlāk nekavējoties atgriezās atpakaļ ēkā, neapmierinātu studentu saucienu pavadīti. "Uz ielas jautājumus atrisināt nevar," paskaidroja T. Koķe. Studenti savukārt vīlušies secināja: "Kas vainīgs, tas bailīgs." Jau šodien LSA plāno oficiāli pieprasīt izglītības un zinātnes ministres demisiju un neizslēdz iespēju nākotnē turpināt jaunas protesta akcijas.

Pulksten 11 studenti un pasniedzēji no visas Latvijas pulcējās pie Ministru kabineta un devās uz Saeimas namu. Plakāti protestētāju rokās lielākoties uzsvēra studentu sociālās problēmas un izglītības apdraudējumu, kas smagi ietekmētu Latvijas nākotni.

Tomēr ne mazāk studentus uztrauc arī pasniedzēju atalgojums un studiju kvalitāte: "Mēs uztraucamies ne tikai par savu nākotni un iespējām studēt, bet arī par māsām un brāļiem, un pasniedzējiem, kuriem nenormāli nogrieza algas un kuriem ir bezalgas atvaļinājumi. Par universitāti, kura bieži vien slīgst aukstumā, jo visiem jābūt taupīgiem. Es ceru, ka šī pasākuma ietvaros mūs uzklausīs, sadzirdēs un izvērtēs nākamā gada budžetu, jo vairs jau nav, kam izmainīties, – ir sasniegta katastrofālā robeža," uzskata Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Sociālo zinātņu fakultātes 3. kursa studente Dace Duškena.

Lai pārrunātu studentiem sasāpējušos jautājumus, G. Daudze vakar protesta laikā tikās ar T. Koķi, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Jāni Strazdiņu, kā arī ar LIZDA un LSA vadītājiem. Sarunas laikā G. Daudze izteica cerību, ka izmantos dialoga iespējas, lai risinātu problēmas izglītības un zinātnes jomā.

Studenti tomēr iebilst, ka līdz šim dialogs starp studentiem un valdību ir bijis tikai formāls. "Mēs it kā runājam visu laiku, bet nekad neko nepanākam, jo ministre vienmēr sarunās ir ļoti pretimnākoša un visās tikšanās reizēs pauž atbalstu, bet reālas darbības nenotiek, kaut arī lielākoties viņa mums piekrīt," atzīst LSA iekšējās komunikācijas vadītāja Zane Grante.

LSA pauž prieku par lielo atsaucību no studentiem vakardienas gājienā un uzsver, ka studenti joprojām nav gatavi iet samierināšanās ceļu. "Pagaidām, protams, neesam apmierināti, jo augstākajai izglītībai joprojām trūkst sešu miljonu – tā ir to studentu nauda, kuri nākamgad nevarēs iegūt augstāko izglītību, un skolēnu, kuri nākamgad pabeigs vidusskolas. Mēs noteikti pieņemsim kaut kādus mērus. Piemēram, Francijā iebarikādēšanās augstskolā ir ļoti pierasta prakse studentiem. Studenti ir radoši un izdomās, kā nepadoties. Mēs vēl neesam noguruši cīnīties," uzsver LSA prezidente

Anna Cīrule.

***

VIEDOKĻI

Latvijas Studentu apvienības prezidente Anna Cīrule:

– Augstākajai izglītībai joprojām trūkst 6 miljonu, un mūsu prasības nav izpildītas, kaut arī savus uzstādījumus esam pateikuši jau sen. Studenti ir radoši un izdomās, kā nepadoties. Mēs vēl neesam noguruši cīnīties. Domāju, ka Koķes kundzei noteikti vajadzēja iziet pie studentiem, jo viņi to ļoti aktīvi prasīja. Viņi uzskata, ka tā ir savā veidā baidīšanās paskatīties studentiem acīs. Ja Koķes kundze būtu pietiekami cīnījusies par to, lai izdarītu visu, ko varēja, tad droši vien viņai nebūtu bail šodien iziet ārā pie studentiem.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe:

– Jautājums ir par to, vai mēs pratīsim parādīt tos rezultātus, kas par piešķirtajiem līdzekļiem 2010. gadā tiks panākti. Diviem tūkstošiem studentu ir ļoti grūti pateikt to, ko students vēlas dzirdēt, tāpēc es dodu priekšroku individuālām sarunām, sarunām grupās, nevis sarunām pūlī. Uzskatu, ka uz ielas jautājumus atrisināt nevar – tie ir jārisina tur, kur var rast reālu finansējumu un reālas atbildes. Arī jautājums par manu demisiju jārisina oficiālā ceļā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Krastiņš:

– Gribu izteikt lielu paldies studentiem, kas patiešām daudz domā par augstāko izglītību un zinātni, jo tā ir Latvijas nākotne. Man ir liels prieks redzēt visus jaunos cilvēkus ārā – varu teikt, ka tā ir jaunā demokrātija, cilvēki, kas domā par savu nākotni. Negribētu teikt, ka viss ir labi – zinātnei no mūsu prasītā pietrūkst 450 000, bet augstākajai izglītībai – 6 miljoni; arī jautājums par Eiropas struktūrfondu līdzfinansēšanu nav līdz galam atrisināts.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze:

– Sarunas ar arodbiedrību pārstāvjiem mēs beidzām ar daudzpunkti. Ir panākta vienošanās ar koalīcijas partneriem par to, ka tiks palielināts finansējums gan augstākajai izglītībai, gan zinātnei. Protams, mūsu vēlmes vienmēr ir lielākas nekā mūsu iespējas, bet katrā ziņā mēs esam apņēmušies turpināt sarunas. Mēs vienmēr esam bijuši atvērti dialogam. Kāds nu tas šobrīd sanācis – grūti teikt.