LLU slēgta bakalauru programma, vismaz 20 studentu paliek bez iespējām turpināt studijas

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) jūnijā paziņoja profesionālā bakalaura studiju programmas "Sabiedrības pārvalde" studentiem par programmas slēgšanu, taču šīs maksas programmas studenti nevar atrast līdzvērtīgu programmu studiju turpināšanai.

LLU augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Sabiedrības pārvalde" pilna laika otrā kursa studentu grupas pārstāve Viktorija Buraka aģentūru LETA informēja, ka paziņojums par programmas slēgšanu studentiem bijis negaidīts un netika sniegti arī nekādi paskaidrojumi.

Bez studiju programmas pirms trešā kursa palikuši vairāk nekā 20 studentu, tostarp aktīvistu grupa, kurā ir Buraka pati, Liliāna Džurinska, Toms Krastenbergs, Edgars Stavro un Liene Alēna Veinberga, kuri nolēmuši cīnīties par tiesībām apgūt adekvātu programmu.

"Pirms tam LLU vadība bija gatava sniegt apelāciju par starptautisko ekspertu vērtējumu Izglītības un zinātnes ministrijai, ieviešot pārliecību studentiem par to, ka, neskatoties uz jaunu studentu uzņemšanas pārtraukšanu un nepatiesu (pēc pašu atzinuma) vērtējumu, esošie studenti to noteikti pabeigs un saņems attiecīgu kvalifikāciju," skaidroja Buraka.

Studenti ir noraizējušies par šo pārmaiņu, jo "Sabiedrības pārvalde" ir Latvijā unikāla programma, tāpēc analoģiskas vai līdzvērtīgas iespējas studentiem nemaz nav - citas augstskolas viņiem piedāvā atsākt studijas no jauna, zaudējot gadus, bet LLU piedāvāto programmu pielīdzināšana šķiet absurda 3.kursa un 4.kursa līmenī, jo nedz komerczinības, nedz arī socioloģija vai ārējo sakaru joma šo gadu laikā netika apgūta nopietnā līmenī, skaidroja studentu pārstāve.

Viņa pauda, ka nepilna laika studenti ir "cietuši vēl vairāk, jo tiem piedāvā tikai divas akadēmiskās programmas, kuras studenti spiesti izvēlēties universitātes neizprotamas un mainīgas attieksmes dēļ - tikai, lai nezaudētu dzīves gadus".

"Mums šķiet diezgan paradoksāli, ka apstākļos, kad LLU nav nokomplektētas 89 budžeta vietas, viņi atsakās no maksas studentiem, kuri godprātīgi pildīja savus studējošo pienākumus un gribēja mācīties par savu naudu. Tomēr medijos universitāte šobrīd kā galveno programmas slēgšanas iemeslu min nelielu studējošo skaitu, kas mums gan arī liekas pretrunīgi, jo šāds studējošo skaits bija jau no programmas pastāvēšanas pirmsākumiem," skaidroja Buraka.

Vaicāta par turpmāko rīcību gadījumā, ja LLU nespēs rast pieņemamus risinājumus, studentu pārstāve skaidroja, ka pagaidām studenti nedomājot par tiesvedību vai tamlīdzīgām darbībām, jo cerot uz universitātes atsaucību, lojalitāti un atbildēm uz neskaidrajiem jautājumiem.

LLU Socioloģijas katedras docente un līdzšinējā studiju programmas "Sabiedrības pārvalde" direktore Kitija Kirila informējusi studentus, ka 26.jūlijā plānota kopīga tikšanās atsevišķi ar pilna laika un ar nepilna laika studentiem, lai pārrunātu iespējamos risinājumus.

LLU zinātņu prorektors profesors Pēteris Rivža, kurš pilda rektora pienākumus viņa atvaļinājuma laikā, aģentūrai LETA solīja, ka līdz rītdienai augstskola informēs par kopējo situāciju ar slēgtajām programmām un LLU piedāvātajiem risinājumiem.

Svarīgākais