Studēt gribētājiem šogad nav jāstāv garās rindās

© f64

No pirmdienas, 8.jūlija, sākusies klātienes pieteikšanās studijām Latvijas Augstskolās. Uzņemšana norit bez starpgadījumiem un reflektantiem nav jāstāv garās rindās, lai iesniegtu dokumentus.

Pēc Latvijas valsts portāla www.latvija.lv pieejamiem datiem, pagaidām visvairāk apstiprināto pieteikumu studijām ir Latvijas Universitātē (LU). Pirmajā dokumentu reģistrēšanas klātienes dienā, līdz 18:00 tika reģistrēti 2792 apstiprinātie pieteikumi studijām LU, taču šodien līdz plkst.12:00tie ir jau 3979. Liela reflektantu atsaucība ir arī Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU). Vakar līdz plkst.18:00 bija apstiprināti 2494 pieteikumi, šodien pusdienlaikā tie ir 3706. Abas universitātes ir izteiktās līderpozīcijās, jo pēc pieteikumu skaita nākamā seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ar 897 apstiprinātajiem studiju pieteikumiem.

LU līdz 12:00 visvairāk studiju pieteikumi apstiprināti humanitāro zinātņu fakultātē – 744, RTU vispopulārākā pagaidām ir inženierekonomikas un vadības fakultāte, kur apstiprināti 994 reflektantu pieteikumi studijām. LLU vislielāko reflektantu atsaucību guvusi meža fakultāte, kur apstiprināti 164 pieteikumi, Daugavpils Universitātē (DU) tā ir dabaszinātņu un matemātikas fakultāte ar 165 pieteikumiem studijām un Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) vislielāko atsaucību pagaidām ieguvusi medicīnas fakultāte, kur apstiprināti jau 136 pieteikumi studijām.

Latvijas lielāko augstskolu pārstāvji portālam nra.lv stāsta, ka garu rindu neesot un darbs pie uzņemšanas, kā pēdējos gadus ierasts, notiek raiti. „Laikam cilvēki sapratuši, ka nav vērts skriet pirmajā uzņemšanas dienā, jo dokumentus iespējams iesniegt nedēļas laikā,” pauž LU sabiedrisko attiecību pārstāvji. Savukārt RTU pārstāvji apgalvo, ka pirmajā uzņemšanas dienā reflektantu bijis gana daudz, tādējādi tiem nācies stāvēt rindā, taču šodien cilvēku plūsma ir mazāka. DU mārketinga daļas direktors Jānis Kudiņš portālam nra.lv pastāstīja, ka uzņemšana norit „pilnā sparā”, garu rindu nav, taču cilvēki turpina nākt. J.Kudiņš apgalvo, ka cilvēku plūsma uzņemšanas laikā īpaši neatšķiras no citiem gadiem. Daudzi reflektanti, iesniedzot dokumentus šodien, esot aizbildinājušies, ka būtu nākuši jau pirmajā uzņemšanas dienā, taču dažās Daugavpils vidusskolās tikai 8.jūlija pēcpusdienā esot izsniegti vispārējās vidējās izglītības sertifikāti, skaidro J.Kudiņš.

Jau no 1.jūlija 11 Latvijas augstskolās bija iespēja elektroniski pieteikties studijām, taču klātienes uzņemšanu un reflektantu reģistrāciju visas Latvijas augstskolas un koledžas sāka 8.jūlijā. Elektroniskos pieteikumus studijām topošie studenti var iesniegt jebkurā no piedāvātajām studiju programmām Rīgas Tehniskā universitātē, Latvijas Universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils Universitātē, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Liepājas Universitātē, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā, Rēzeknes Augstskolā, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā.

Jāatceras, ka tiem, kuri studijām vēlas pieteikties elektroniski, pēc tam obligāti personiski jādodas uz kādu no 11 augstskolu uzņemšanas punktiem, jāuzrāda nepieciešamie dokumenti un jāapstiprina pieteikums studijām augstskolā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais