Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Studenti iziet ielās, lai cīnītos par augstskolu nākotni

Vairāki tūkstoši studentu un viņu domubiedru šodien izies ielās, lai pieprasītu nākamgad nesamazināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei. Gājienā piedalīsies ne tikai jaunieši no visām Latvijas augstskolām – interesi par protesta akciju izrādījušas vismaz 20 dažādas sabiedriskas organizācijas, arī sabiedrībā vērojams liels atbalsts.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) sākotnēji rēķinājusies ar apmēram 2000 cilvēku lielu pūli, taču reālais skaits varētu pārsniegt 4000 dalībnieku. Protesta gājiens sāksies pulksten 11 pie Ministru kabineta. Gar Izglītības un zinātnes ministrijas un Finanšu ministrijas ēku tas vedīs uz Saeimu. Paredzēts, ka akcija ilgs divas stundas, taču Rīgas domē gājiens saskaņots līdz pat pulksten 15. Kārtību akcijas laikā nodrošinās 80 likumsargu, un LSA cer, ka tajā nepiedalīsies agresīvi noskaņoti cilvēki un izdosies izvairīties no incidentiem.

Lai iestātos par augstākās izglītības nākotni, uz Rīgu plānojuši doties simtiem studentu un pasniedzēju no visas Latvijas. Viena no visplašāk pārstāvētajām reģionālajām augstskolām šodien būs Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Universitātes studentu pašpārvaldes vadītājs Artūrs Bukonts norāda, ka vairāki simti studenti uz galvaspilsētu dosies gan ar īpašiem autobusiem, gan sabiedrisko transportu. Iespēju robežās akcijā piedalīšoties arī pasniedzēji. Studenti jau iepriekš ir vienojušies par laikiem, kad kavētās lekcijas tiks atstrādātas

Studenti, kuriem līdz Rīgai mērojams pārāk tāls ceļš, organizē lokālas akcijas. No Liepājas augstskolas uz Rīgu dosies 25 studenti un 25 pasniedzēji, bet pārējie tikmēr aizsargās savu augstskolu no nojaukšanas – tiks imitēti notikumi, lai parādītu reālus draudus, kas pastāv, atkārtoti samazinot finansējumu augstākajai izglītībai. Akcijas mērķis ir sniegt vizuālu priekšstatu par sociāli neaizsargāta studenta turpmāko dzīvi – iespējams, augstskola tiks slēgta vai pat nojaukta un studenti būs spiesti izglītību iegūt teltīs.

Tiesa, daudzi studenti akcijās neplāno piedalīties, uzskatot, ka tām nav jēgas. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš aicinājis kolēģus nepiemērot sankcijas tiem studentiem, kas 1. decembrī neapmeklēs lekcijas un piedalīsies gājienā pret valsts budžeta finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai un zinātnei. Rektors arī lūdzis LU mācībspēkus iespēju robežās šajā dienā nerīkot pārbaudes darbus.

Lai paspilgtinātu šo notikumu un izrunātu sev saistošos un aktuālos jautājumus, Ventspils augstskolā šodien no pulksten 16 paredzēta diskusija Nākotne – ar vai bez augstākās izglītības?. Pēc diskusijas notiks sveču gājiens, un beigās studenti, pētnieki, augstskolas administrācija un citi interesenti noliks sveces pie strūklakas Studentu asaras, kas atrodas pie Ventspils augstskolas galvenās ieejas.

Finansējums augstākajai izglītībai un zinātnei šā gada laikā samazināts gandrīz divas reizes – par 48 procentiem. Sākotnēji 2010. gadā atlikušo finansējumu plānots samazināt vēl par trešdaļu. Ministru kabinetā jau ir iesniegta vēstule ar 26 110 studentu un mācībspēku parakstiem, kurā tiek prasīts valsts budžeta finansējumu universitātēm saglabāt vismaz 2009. gada līmenī, pretējā gadījumā tiks būtiski apdraudēta studiju kvalitāte, kā arī tālāka valsts budžeta studentu uzņemšana un sagatavošana Latvijas augstskolās, tomēr šodien apstiprināmajā budžetā šī prasība ņemta vērā tikai daļēji.