Akreditēts jau 231 augstskolu studiju virziens

Studiju akreditācijas komisija šodien notikušajā sēdē akreditējusi vēl 28 studiju virzienus, līdz ar to kopumā akreditēts jau 231 studiju virziens, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā.

Deviņi studiju virzieni tika akreditēti uz diviem gadiem - biznesa augstskolas "Turība" studiju virziens "Iekšējā drošība un civilā aizsardzība", Grāmatvedības un finanšu koledžas studiju virzieni "Ekonomika" un "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", Liepājas Jūrniecības koledžas - "Mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un mašīnzinības" un "Transporta pakalpojumi", Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas - "Ražošana un pārstrāde", Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas - "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", Juridiskā koledžas - "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība" un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas "Veselības aprūpe".

Lēmuma pieņemšana tika atlikta par diviem studiju virzieniem - Latvijas Jūras akadēmijas studiju virzienu "Transporta pakalpojumi", kur komisija lēma nosūtīt uz augstskolu vienu ekspertu, un Augstskola EIHSEBA - "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu, pārvaldība", kur nosūtīs trīs ekspertus un divus novērotājus.

Pārējie studiju virzieni tika akreditēti uz pilnu termiņu - sešiem gadiem. Komisija šodien akreditēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes īstenotos studiju virzienus "Enerģētika, elektrotehnika un elektrotehnoloģijas", "Viesnīcu un restorānu serviss, tūrisma un atpūtas organizācija", "Vides aizsardzība", "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", "Arhitektūra un būvniecība", Biznesa augstskola "Turība" - "Ekonomika", "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", "Tiesību zinātnes".

Uz sešiem gadiem akreditēti arī Latvijas Universitātes studiju virzieni "Valodu studijas", "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", "Ekonomika", Banku Augstskolas - "Ekonomika", "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", Latvijas Jūras Akadēmijas - "Mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un mašīnzinības", Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas - "Mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un pārtikas higiēna".

Komisija uz pilnu termiņu šodien akreditējusi arī Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas studiju virzienu "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība" un Liepājas Universitātes studiju virzienus "Izglītība, pedagoģija un sports", "Mākslas" un "Viesnīcu un restorānu serviss, tūrisma un atpūtas organizācija".

Šonedēļ studiju akreditācijas process solās noslēgties, un piektdien, 28.jūnijā, gaidāma pēdējā komisijas sēde.

Jau vēstīts, ka pavisam akreditācijas lēmumi ir jāpieņem par 258 studiju virzienu pieteikumiem, no kuriem 115 ir tādi studiju virzieni, kam atbilst programmas, kuras Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" vērtētas kā kvalitatīvas, un šo studiju virzienu pieteikumus Studiju akreditācijas komisija izskatīs paātrinātā kārtībā.

Studiju virzienu akreditācija prioritāri tiek nodrošināta tajos studiju virzienos, kuros iekļautas licencētās, bet neakreditētās studiju programmas. Saskaņā ar 9.maijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā visu studiju virzienu akreditācija jāpabeidz līdz 30.jūnijam.

Kā intervijā aģentūrai LETA sacīja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa, ministrija dara visu iespējamo, lai studiju virzieni tiktu akreditēti līdz noteiktajam termiņam. "Šobrīd ir pārliecība, ka to studiju virzienu, par kuriem ir visa nepieciešanā dokumentācija, akreditācijas process noslēgsies līdz 30.jūnijam," sacīja Liepiņa.

Viņa gan norāda, ka ir arī tādi studiju virzieni, kuri nav novērtēti ESF projekta gaitā un par kuriem augstskolas un koledžas nav sagatavojušas un iesniegušas pilnu informācijas paketi. "Tiem virzieniem, par kuriem nepieciešama papildu informācija un ekspertu ziņojumi, droši vien akreditācijas termiņš būs nedaudz vēlāk. Tas gan ir ļoti neliels skaits no kopējā studiju virziena apjoma," uzsver IZM valsts sekretāre.

Runājot par akreditācijas procesa norisi, Liepiņa atklāj, ka Studiju akreditācijas komisijas vadītājai Inesei Stūrei lūgusi sniegt savu vērtējumu gan par ESF projekta rezultātu izmantošanu lēmumu pieņemšanā, gan par to, kāds ir studiju akreditācijas komisijas vērtējums par procesu kopumā. Viņa stāsta, ka atsevišķos gadījumos Studiju akreditācijas komisijas sekretariāta sagatavots lēmumprojekts, komisijas locekļiem balsojot, ir ticis mainīts, bet kopumā lēmumu pieņemšana ir kļuvusi caurskatāmāka un katrs posms ir atsevišķi identificējams.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais