Premjera solītais finansējums studentus neattur no protesta gājiena rīkošanas

Lai arī premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL), šodien tiekoties ar Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem, solījis, ka nākamā gada budžeta projektā augstākajai izglītībai un zinātnei papildu paredzēti deviņi miljoni latu, studenti neatteiksies no gājiena rīkošanas, pēc tikšanās sacīja LSA prezidente Anna Cīrule.

Šādu lēmumu Cīrule skaidro ar to, ka studentiem nav pārliecības par to, ka rīt, Saeimai galīgajā lasījumā skatot 2010.gada valsts budžetu, situācija neizvērtīsies citādi, turklāt ar studentu gājienu jau šī gada 5.maijā ticis uzsvērts, ka robeža ir pārkāpta.

Kā uzsver LSA prezidente, katra augstākajai izglītībai atrautā summa nozīmē budžeta vietu skaita mazināšanos, no kā lielākie cietēji būs topošie pirmo kursu studenti, jo ar jau studējošajiem līgumi ir noslēgti.

Piedevām studenti neizslēdz jaunu protesta akciju rīkošanu, tomēr norāda, ka vispirms jāredz rītdien plānotās akcijas rezultāts.

Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne gan uzsvēra, ka premjers sarunā uzsvēris, ka vienošanās par augstākās izglītības finansējumu ir jau panākta koalīcijā, tādēļ rītdien Saeimas sēdē jauni pārsteigumi nav gaidāmi.

Jau ziņots, ka budžeta pieņemšanas dienā, 1.decembrī, Latvijas Studentu apvienība aicinājusi visu augstskolu studentus, pasniedzējus un zinātniskos darbiniekus doties gājienā no Ministru kabineta ēkas uz Saeimu, lai paustu nostāju, ka augstākajā izglītībā un zinātnē nav pieļaujams nekāds finansējuma samazinājums. Studentu pārstāvji prognozē, ka akcijā piedalīsies vismaz 2000 cilvēku.

Gājiena dalībnieki tiek aicināti šajā dienā plkst.11 pulcēties skvēriņā iepretim valdības ēkai, ņemot līdzi plakātus, ar kuru palīdzību paust savu viedokli.

Taču šodien ar paziņojumu nācis klajā arī Ministru prezidents, uzsverot, ka nākamā gada valsts budžetā atšķirībā no sākotnējās situācijas augstākajai izglītībai un zinātnei papildus ir nodrošināti gandrīz deviņi miljoni latu.

Zinātnes bāzes finansējums nodrošināts 93% apmērā no šī gada līmeņa apstākļos, kad atsevišķām citu ministriju pozīcijām atlikušā finansējuma apjoms veido teju trešo vai pat piekto daļu no esošā. Turklāt augstākajai izglītībai un zinātnei nodrošināta iespēja jau tagad un nākotnē uz konkurences pamata vēl nebijušā apjomā saņemt ES struktūrfondu līdzekļus, norādījis premjers.

Tāpēc Dombrovskis rosina augstākajā izglītībā iesaistītos, īpaši - studentus, efektīvi sekot līdzi tam, kā katrā augstskolā tiek nodrošināta studiju kvalitāte, vienlaikus aicinot racionālāk un efektīvāk izmantot pieejamo finansējumu.

Svarīgākais