Akreditēti vēl 16 augstskolu studiju virzieni

Studiju akreditācijas komisija šodien notikušajā sēdē akreditējusi vēl 16 studiju virzienus, līdz ar to kopumā ir akreditēti jau 174 studiju virzieni, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

No šodien akreditētajiem studiju virzieniem četri ir akreditēti uz diviem gadiem - Rīgas Stradiņa universitātes īstenotais studiju virziens "Psiholoģija", Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", Baltijas Starptautiskās akadēmijas (BSA) "Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne" un Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolas (ISMA) studiju virziens "Mākslas".

Pārējie ir akreditēti uz pilnu termiņu - sešiem gadiem. Komisija šodien akreditēja Rīgas Tehniskās koledža studiju virzienus "Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība", "Enerģētika, elektrotehnika un elektrotehnoloģijas", "Ražošana un pārstrāde", "Informācijas tehnoloģijas", "Mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un mašīnzinības", ISMA studiju virzienus "Viesnīcu serviss", "Ekonomika", "Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne" un "Vadība".

Tāpat uz pilnu termiņu akreditēti BSA studiju virzieni "Tulkošana" un "Informācijas un komunikācijas zinātnes", kā arī Transporta un sakaru institūta studiju virziens "Informācijas tehnoloģijas, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne".

Šodien lēmuma pieņemšana tika atlikta par trīs BSA studiju virzieniem. Studiju virzienam "Mākslas" komisija lēma piesaistīt trīs ekspertus, bet virzieniem "Socioloģija" un "Viesnīcu serviss" divus, kas dosies vizītē uz augstskolu.

Jau vēstīts, ka pavisam akreditācijas lēmumi ir jāpieņem par 258 studiju virzienu pieteikumiem, no kuriem 115 ir tādi studiju virzieni, kam atbilst programmas, kuras Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" vērtētas kā kvalitatīvas, un šo studiju virzienu pieteikumus Studiju akreditācijas komisija izskatīs paātrinātā kārtībā.

Studiju virzienu akreditācija prioritāri tiek nodrošināta tajos studiju virzienos, kuros iekļautas licencētās, bet neakreditētās studiju programmas. Saskaņā ar 9.maijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā visu studiju virzienu akreditācija jāpabeidz līdz 30.jūnijam.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais