Ķīpsalā notiks sumo robotu sacensības

Šodien no plkst.12 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks sumo robotu sacensības "Robotika 2010 paraugsacensības", aģentūru LETA informēja Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU).

Sacensību dalībnieku roboti savā starpā cīnīsies par "Sumo robotu izaicinājumu kausu", kā arī par skatītāju simpātiju balvām. Tāpat "Robotika 2010 paraugsacensību" dalībnieki izmēģinās savus robotus pirms lielajām sacensībām "Robotika 2010", kuras RTU Robotikas klubs un Studentu parlaments Rīgā plāno organizēt 2010.gada aprīlī un kuras ik gadu izvēršas par gada nozīmīgāko robotikas pasākumu Latvijā.

"Robotika 2010 paraugsacensības" norisināsies trijās disciplīnās: mini sumo disciplīnā (tradicionālā japāņu cīņa mini sumo robotu izpildījumā), 3 kilogramu sumo disciplīnā (tradicionālā japāņu cīņa sumo robotu izpildījumā) un avangarda Roomba sumo disciplīnā ("iRobot" putekļusūcēju robotu sumo cīņas).

Katra sumo robota uzdevums sacensību laikā ir izstumt no sacensību ringa pretinieka robotu. Sumo roboti ir aprīkoti ar sensoriem, ar kuru palīdzību spēj atšķirt pretinieku un sacensību ringa robežas.

Sacensības būs vienas no starptautiskās izstādes "Tech Industry 2009" aktivitātēm, kas Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks no 26.novembra līdz 28.novembrim.

Izstādē darbosies arī "Robotikas" stends, kur apmeklētāji tiks iepazīstināti ar robotikas kustību Latvijā un 2009./2010. gada plānotajām aktivitātēm. Būs iespēja vērot, kā top roboti, kā arī tiks demonstrēti tradicionālie līnijsekotāji-roboti un sumo roboti. Pirmo reizi tiks demonstrēti jaunās sacensību "Robotika 2010" disciplīnas MicroMause roboti. Šajā disciplīnā robotu galvenais uzdevums – iziet pēc iespējas ātrāk cauri labirinta trasei.

Robotika ir inženierzinātne par robottehnoloģijām, to projektēšanu un būvēšanu, kā arī programmēšanu. Robotika ir cieši saistīta ar tādām nozarēm kā elektronika, mehānika un datorzinātne. Aktīva robotikas kustība Latvijā sākās 2007.gadā, kad RTU norisinājās pirmās "Robotikas" sacensības.

Svarīgākais