Apstiprina Vispārējās vidējās izglītības programmu paraugus

Valdība šodien apstiprināja valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un izglītības programmu paraugus.

Līdz šim nebija noteikta valdības kompetence noteikt vispārējās izglītības standartam atbilstošus izglītības programmu paraugus un šādi noteikumi nebija izdoti. Taču tagad Izglītības likumā noteikts, ka MK nosaka valsts izglītības standartus, kuros ietverti šo standartu prasībām atbilstoši izglītības programmu paraugi, tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija izstrādāja šos noteikumus un tie apstiprināti valdībā.

Pašlaik ir spēkā "Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu standartiem", bet valsts izglītības standartu prasībām un Latvijas izglītības klasifikācijai atbilstošus izglītības programmu paraugus izstrādā IZM.

Izglītības iestādēm bija tiesības izstrādāt savas izglītības programmas vai īstenot IZM izstrādātajiem programmas paraugiem atbilstošas vispārējās vidējās izglītības programmas.

Ministrija norāda, ka jaunajos noteikumos valsts vispārējās vidējās izglītības standarts netiek grozīts, bet vispārējās vidējās izglītības programmu paraugi ar nelieliem tehniskiem precizējumiem atbilst Izglītības un zinātnes ministrijas līdzšinējiem izstrādātajiem izglītības programmu paraugiem.

Noteikumi nosaka valsts vispārējās vidējās izglītības standarta prasībām atbilstošus izglītības programmu paraugus atbilstoši izglītības programmu virzieniem, izglītības ieguves formām un izglītības programmu veidiem.

Noteikumi attiecas uz aptuveni 38 000 10.-12.klašu skolēnu 362 vidusskolās un ap 10 500 izglītojamo 25 vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolās.