Tiesībsargs: Nav pieļaujama kavēšanās ar risinājumiem bezmaksas izglītības nodrošināšanai

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka nav pieļaujama kavēšanās ar risinājumiem bezmaksas izglītības nodrošināšanai, bet pašvaldības budžeta lielums kā noteicošais faktors nespējai nodrošināt visu skolai nepieciešamo esot mīts.

"Problēmas izglītības bez maksas jautājumā ir identificētas un visiem zināmas, tādēļ nav pieļaujams, ka risinājums kavējas. Esam apzinājuši, cik lielu finansējumu Latvijas pašvaldības atvēl izglītības bez maksas nodrošināšanai. Iegūtie dati uzrāda atsevišķos gadījumos pat diametrāli pretēju praksi. Tas ir mīts, ka pašvaldības budžeta lielums ir noteicošais faktors tam, lai atrunātos par nespēju nodrošināt visu skolai nepieciešamo," sacīja tiesībsargs.

Tiesībsargs rīt, 22.maijā, plkst.13 rīko preses konferenci par identificēto problēmu risinājumu gaitu izglītības bez maksas nodrošināšanā. Preses konference norisināsies Tiesībsarga birojā, Baznīcas ielā 25, 4.stāva zālē, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

Jau vēstīts, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā panākta vienošanās, ka vecākiem bērnu personiskai lietošanai iegādājamos mācību līdzekļus noteiks ar skolas pašpārvaldes lēmumu. Komisija uz 2.lasījumu grozījumos Izglītības likumā izskatījusi arī priekšlikumus, kas nosaka, par ko maksā valsts, pašvaldība un vecāki.

Izglītības un zinātnes ministrija ir izstrādājusi valsts un pašvaldības atbildības sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā, kā arī noteikusi, ka vecākiem par saviem līdzekļiem bērni ir jānodrošina tikai ar individuālajiem mācību līdzekļiem un piederumiem jeb personiskās lietošanas priekšmetiem. Tādējādi tiks sniegta skaidra atbilde uz sabiedrībā aktuālo jautājumu, kādi mācību līdzekļi nepieciešami valsts izglītības standartu apguvei un kurus no tiem nodrošina valsts, kurus - pašvaldība.

Iecerēts, ka mācību līdzekļu finansēšanas modelī valsts atbild par optimālo nodrošinājumu izglītības standarta apguvei, finansējot mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus.

Savukārt pašvaldība nodrošina tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Vecāku pārziņā paliek individuālo mācību līdzekļu un piederumu jeb personiskās lietošanas priekšmetu nodrošināšana, tādējādi līdz minimumam ir samazināta vecāku iesaiste mācību procesā skolēnam nepieciešamo mācību līdzekļu iegādē.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais