Lietuvas un Latvijas tālmācības vidusskolas sadarbosies

Rīga Tālmācības vidusskola un Viļņas Ozo vidusskolas (Vilnios Ozo Secondary School) ir noslēgušas savstarpēju rakstisku vienošanos par sadarbību tālmācības apguves formas attīstīšanā.

Paredzēts rīkot kopīgus seminārus, online-prezentācijas un vieslekcijas. Rīga Tālmācības vidusskolas administriācija un skolotāji jau devušies pirmajā pieredzes apmaiņas braucienā uz Viļņu.

Viļņas Ozo vidusskola ir vienīgā tālmācības vidusskola Lietuvā, kurā tālmācības studijas tiek piedāvātas jau no 2006. gada. Atšķirībā no Rīgas Tālmācības vidusskolas, kur vidējais audzēkņa vecums ir no 23-33, Viļņas Ozo vidusskolā lielākais skolēnu īpatsvars ir atbilstošs vidusskolas vecumam. Mācības tālmācībā šajā skolā iespējams apgūt no 8.klases.

Vidusskolas direktors Albinas Daubaras izteica apbrīnu par vidējās izglītības iegūšanu tālmācībā augsto pieprasījumu Latvijā, jo sešu gadu laikā šādu mācīšanās formu Lietuvā izmanto tikai nepilni četri simti, lai arī mācības ir bez maksas.

Rīgas Tālmācības vidusskolā šis ir pirmais mācību gads un tas rit pilnā sparā – aktīvi darbojas gan pedagogi, gan audzēkņi Latvijā un 18 valstīs pasaulē.

Rīgas Tālmācības vidusskolas direktore Ilze Kalniņa, iepazinusies ar Viļņas Ozo vidusskolas tālmācības mācību metodoloģiju un mācību materiāliem, atzina, ka tie būtiski neatšķīrās no tā, ko šobrīd saviem audzēkņiem nodrošina un piedāvā Rīgas Tālmācības vidusskola.

Lietuvas kolēģus Rīgas Tālmācības vidusskolas direktore Ilze Kalniņa iepazīstināja ar tālmācības darbības principiem Latvijā un izveidoto metodoloģisko bāzi, kura ir atbilstoša, lai nodrošinātu pilnvērtīgu vispārējās vidējās izglītības ieguvi tālmācībā.

Rīgas Tālmācības vidusskola ir privāta izglītības iestāde, kuras mērķauditorija ir jebkurš cilvēks, kurš vēl nav uzsācis vai ir pārtraucis mācības vidusskolā. Vidusskola piedāvā jebkuram interesentam uzsākt mācības 10., 11. vai 12.klasē.

Tālmācības izglītības forma ir ērta un viegli apvienojama ar darbu un privāto dzīvi, jo paredz klātienes konsultāciju apmeklēšanu tikai vienu reizi mēnesī - sestdienās. Audzēknis mācās patstāvīgi, izmantojot mācību līdzekļus un Rīgas Tālmācības vidusskolas izstrādātos un elektroniski pieejamos tālmācības papildmateriālus. Kā jebkurā citā vidusskolā, arī Rīgas Tālmācības vidusskolā ir jākārto ieskaites un eksāmeni.