Vīķe-Freiberga kļūst par Latvijas jauno zinātnieku patronesi

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kļuvusi par Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) patronesi un 4.decembrī uzstāsies ar runu 1.Latvijas jauno zinātnieku un doktorantu forumā, aģentūru LETA informēja LJZA pārstāvis Jānis Jaško.

Vīķi-Freibergu jaunie zinātnieki uzrunājuši, jo augstu vērtē eksprezidentes ieguldījumu Latvijas valsts pēdējās desmitgades sasniegumos, kā arī novērtē viņas izpratni par zinātnes nozīmīgumu, jo arī pati Vīķe-Freiberga ir zinātniece, eksperimentālās psiholoģijas doktore.

Kā atzinusi eksprezidente, kļūšana par Latvijas jauno zinātnieku patronesi viņai ir pagodinošs notikums, jo, gan strādājot universitātē, gan Valsts prezidentes amatā, viņa vienmēr centusies veicināt jaunu un talantīgu cilvēku izaugsmi.

"Sekmīga paaudžu nomaiņa ir būtiska ikvienā nozarē, it īpaši zinātnē," uzsvēra eksprezidente, paužot pārliecību, ka jaunā zinātne nākotnē būs Latvijai tik ļoti nepieciešamais attīstības dzinulis un tai ir jākļūst ne tikai par izglītības sistēmas, bet par visas valsts prioritāti.

4.decembrī Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) rīkos pirmo Latvijas jauno zinātnieku un doktorantu forumu ar mērķi aktualizēt jauno zinātnieku sasniegumus, veicināt doktorantu un jauno zinātnieku savstarpējo sadarbību, kā arī iesaistīt viņus Latvijas valsts attīstības veicināšanā.

Foruma dalībniekus paredzēts iepazīstināt ar LJZA, tās mērķiem un plāniem turpmākajai darbībai, kā arī ar "Microsoft", Organiskās Sintēzes institūta (OSI) un Biomehānikas un fizikālo pētījumu institūta (BUFPI) pārstāvju prezentācijām par zinātnes un biznesa mijiedarbību.

Pasākuma laikā paredzēta arī žurnālista Haralda Burkovska vadīta diskusija "Kas notiek Latvijas zinātnē?", kurā aicinātas piedalīties valsts amatpersonas, zinātnisko institūtu un jauno zinātnieku pārstāvji, meklējot risinājumus dramatiskajai situācijai Latvijas zinātnē, lai talantīgākos pētniekus noturētu Latvijā.

Doktorantiem pasākumā būs iespēja saņemt praktiskus padomus doktorantūrā: tiks prezentēts e-kurss "Doktorantūras ceļvedis", notiks lekcija "Psiholoģijas padomi doktorantūrai".

Pirmais Latvijas jauno zinātnieku forums notiks Latvijas Universitātes Lielajā aulā plkst.14.

LJZA ir organizācija, kas apvieno Latvijas jaunos zinātniekus un doktorantus, pārstāv viņu intereses valsts zinātnes politikas plānošanas procesā, sniedz padomus par doktorantūru, rada vidi doktorantu un jauno zinātnieku sadarbībai, popularizē zinātni un zinātnisko darbību. Organizācija dibināta 2005.gada nogalē un šobrīd apvieno 65 biedrus.