Premjers situāciju augstākās izglītības programmu akreditācijā vērtē kā kritisku

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzskata, ka situācija saistībā ar augstākās izglītības studiju programmu akreditāciju veidojas kritiska.

Dombrovskis ir noraizējies, ka kavēšanās dēļ studenti var palikt bez diplomiem par augstāko izglītību, tā vietā saņemot izziņas par kursu noklausīšanos. "Pašreiz situācija veidojas kritiska, termiņi tiek kavēti un pieaug risks, ka neizdarības rezultātā studenti var palikt bez pilnvērtīga dokumenta," šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina premjers.

Viņaprāt, Izglītības un zinātnes ministrijai ir divi uzdevumi - ir jāpanāk skaidrība par studiju programmu akreditācijas termiņiem - lai tiek ievēroti likumā noteiktie un lai studenti saņemtu diplomus. Viņš no ministrijas sagaida, ka tā informēs, kā šo situāciju ir iespējams koriģēt.

Jau ziņots, ka valdība šodien atlika jautājuma izskatīšanu par augstākās izglītības studiju programmu akreditāciju, jo trim ministriem bija jādodas līdzi Valsts prezidentam Andrim Bērziņam vizītē uz Azerbaidžānu, bet vairāki ministri ir prombūtnē, līdz ar to nebija iespējams nodrošināt kvorumu.

Diskusijas par izglītības programmu akreditācijas jautājumu ilga gandrīz divas stundas, kuru laikā vienošanās netika panākta. Augstākās izglītības padomes (AIP) pārstāvji pauda bažas, vai studiju programmu akreditācija notiks laicīgi un vai studenti saņems diplomus par augstskolas beigšanu. Tāpat bija neapmierinātība ar to, ka Vācijas kompānijai ASIIN tiks maksāti vairāki desmiti tūkstošu latu un akreditācija būs dārgāka nekā tad, ja katru programmu izvērtētu atsevišķi.

AIP vadītājs Jānis Vētra bija neizpratnē, vai gadījumā, ja atver jaunu studiju programmu jau akreditētam studiju virzienam, ir nepieciešams nozīmēt papildu ekspertu, kas prasa papildu naudu un procesu padara vēl birokrātiskāku. Viņš atzina, ka patlaban nav zināms, kad sāksies akreditācijas process.

Arī premjerministram bija vairāki jautājumi saistībā ar akreditāciju. Arī viņš gribēja saprast, kāda būs pievienotā vērtība no tā, ka ASIIN saņems kopumā vairāk nekā 90 000 latu pēc līguma noslēgšanas. IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa skaidroja, ka ASIIN kompetencē būs daudz praktisku un tehnisku soļu, ko nevar veikt neviena cita institūcija. Tāpat premjers iebilda pret līguma noslēgšanu ar kompāniju, ja tiks kavēta studiju programmu akreditācija un tā nenotiks likumā noteiktajos termiņos. "Mēs nevaram parakstīt līgumu, kas ignorē likumā noteiktos termiņus," sacīja Dombrovskis.

Iebildumi bija arī Finanšu ministrijai, kas vērsa uzmanību uz deleģēšanas līgumu, kas paredz uzņemties finansiālas saistības, kur nav saprotams nedz to apmērs, nedz arī finansējuma avots.

Dombrovskis secināja, ka saistībā ar līgumu ir daudz dažādu problēmu, tomēr Liepiņa iebilda, ka tā ir tikai tendencioza līguma punktu interpretācija. Viņa uzsvēra, ka gadījumā, ja rīt jau paraksta līgumu ar ASIIN, tad akreditācija notiks likumā noteiktajos termiņos.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais