Augstskolas varēs izsniegt kopīgus diplomus

Valdība šodien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādāto kārtību, kādā izsniedzami valsts atzīti augstāko izglītību apliecinoši izglītības dokumenti, kas sniedz Latvijas augstskolām un koledžām tiesības izsniegt arī kopīgos diplomus.

Latvijas augstskolas un koledžas būs tiesīgas izsniegt kopīgos diplomus par tādām studiju programmām, kuras tiek īstenotas kopā ar citu akreditētu augstākās izglītības iestādi Latvijā vai attiecīgas valsts atzītu augstākās izglītības iestādi ārvalstīs.

Šobrīd valsts atzītu augstāko izglītību apliecinošu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtību regulē MK noteikumi , kuri stājās spēkā 2007.gadā. Šajā laikā augstākās izglītības jomā notikušas pārmaiņas, tajā skaitā, stājušies spēkā jauni normatīvie akti, kas netiešā veidā ietekmē arī valsts atzītu augstāko izglītību apliecinošo dokumentu izsniegšanas kārtību. Tāpēc ir izstrādāts jauns MK noteikumu projekts, kurā noteikti kritēriji un kārtība, kādā augstskolas un koledžas izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus par akreditētas studiju programmas apguvi, nosaka šo dokumentu paraugus, kā arī dokumentu izgatavošanas, izsniegšanas un uzskaites kārtību.

Minētais noteikumu projekts nosaka, ka kopīgos diplomus sagatavo un izsniedz tā augstākās izglītības iestāde, kurā tiek pieņemts lēmums par grāda vai/un kvalifikācijas piešķiršanu konkrētai personai. Īstenojot kopīgās studiju programmas, augstākās izglītības iestādes ir tiesīgas neizsniegt kopīgo diplomu, bet katra savu diplomu par iegūto augstāko izglītību. Šādā gadījumā diploma pielikumā papildus norāda visu partnerinstitūciju nosaukumus, noslēgtās vienošanās datumu un vietu, studiju programmas sastāvdaļas, uzrādot, kurā partnerinstitūcijā konkrētā sastāvdaļa ir apgūta, kā arī citu būtisku papildinformāciju.

Noteikumu projektā ir iekļauta norma, kas Latvijas augstākās izglītības iestādēm nosaka tiesības ārvalstu personām pēc studiju pabeigšanas izsniegt diplomu latviešu valodā ar dublējošo tekstu kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām. Noteikumu projektā ir precizēts un aktualizēts diploma pielikuma paraugs.

Noteikumu projektā iekļauti valsts atzītu augstāko izglītību apliecinošu dokumentu paraugi un ir noteikts to aprites mehānisms, iekļaujot tā pielikumos diplomu aprites pārskatu formas.

Paredzēts, ka noteikumi veicinās augstskolu sadarbību kopīgu studiju programmu īstenošanā, uzlabos augstākās izglītības iestāžu iespējas īstenot kopīgas studiju programmas ar citām akreditētām augstākās izglītības iestādēm Latvijā vai attiecīgās valsts atzītām augstskolām un koledžām ārvalstīs, tādā veidā veicinot arī augstākās izglītības internacionalizāciju.

Noteikumi attiecas uz 32 augstskolām un 24 koledžām, kas īsteno akreditētas studiju programmas un izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus. Ik gadu valsts atzīti augstāko izglītību apliecinoši dokumenti tiek izsniegti apmēram 24 000 personu.

 

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais