Rosina izveidot vienotu augstākās izglītības pārmaiņās iesaistīto pušu sadarbības platformu

Trīs Latvijas kultūras un mākslas augstskolu rektori, kā arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) aicina izveidot vienotu visu augstākās izglītības pārmaiņās iesaistīto pušu sadarbības un diskusijas platformu.

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) nosūtītā vēstulē tiek minēts, ka jautājums par augstākās izglītības kvalitāti Latvijai ir vitāli svarīgs, jo tas ir viens no latviešu nācijas ilgtspējas un sabiedrības kvalitātes stūrakmeņiem.

Kultūras ministrijai, kuras padotībā ir trīs nozares vadošās mākslas augstskolas, kultūrizglītības jautājums ir viena no prioritātēm - bez kultūrizglītības nav nacionālās kultūras, tātad arī nācijas.

Visi - gan Latvijas sabiedrība, gan studenti, gan akadēmiskais personāls - vēlas, lai Latvijas izglītība būtu konkurētspējīga. Visiem ir saprotams, ka nepieciešamas pārmaiņas. Pārmaiņas vienmēr ir process, kuru pavada daudz diskusiju, patiesības meklējumu, lai nonāktu pie vispiemērotākā risinājuma.

2013.gada 1.martā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas rīkotajā diskusijā "Augstākā izglītība Latvijā: status quo un nākotnes stratēģija" tika secināts - lai īstenotu efektīvu izglītības reformu, nepieciešams vienoties par visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu un saskaņotu rīcību. "Aicinām izveidot vienotu visu augstākās izglītības pārmaiņās iesaistīto pušu sadarbības un diskusijas platformu, kas nodrošinātu to, ka visi lēmumi, kas skar augstāko izglītību, tiktu pieņemti atklāti, godīgi un visas sabiedrības interesēs," min vēstules autori.

Vienlaikus aicinājuma izteicēji mudina pieņemt lēmumus par būtiskām pārmaiņām augstākajā izglītībā, tostarp attiecībā uz augstākās izglītības studiju virzienu akreditācijas procesu, tikai tad, kad ar to ir iepazīstinātas visas lēmuma pieņemšanā iesaistītās puses un uzklausīti visi viedokļi. Tāpat viņi aicina apstiprināt līgumu, ar kuru Izglītības un zinātnes ministrija ir paredzējusi deleģēt būtiskas akreditācijas un studiju programmu licencēšanas procesa funkcijas ārvalstu aģentūrai, tikai tad, kad projekts ir kļuvis publiski pieejams un to bijis iespējams izvērtēt šādas sadarbības un diskusijas platformas ietvaros.

Valsts augstākajām amatpersonām veltīto aicinājumu parakstījusi kultūras ministre, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais