Augstākās izglītības padome sūdzas premjeram

Augstākās izglītības padome (AIP) ir iesniegusi premjeram Valdim Dombrovskim (V) savu redzējumu par pašu īstenoto augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas projektu un par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valdībai sniegto informāciju, jo uzskata, ka tā nav objektīva.

AIP uzskata, ka IZM sagatavotais ziņojums valdībai nevar kalpot par pamatu argumentētu, juridiski korektu un ilgtermiņā derīgu lēmumu pieņemšanai Latvijas augstākās izglītības turpmākai attīstībai, aģentūru LETA informēja AIP sekretariātā. Vienlaikus premjeram iesniegti AIP komentāri par SIA "Deloitte Latvia" audita ziņojumu par padomes veikto augstskolu vērtējumu.

Padome Dombrovskim norāda, ka paši audita veicēji "Deloitte Latvia" pārbaudes pavadvēstulē esot atzīmējuši, ka audita rezultāti un secinājumi neesot uzskatāmi par taisnīgu viedokli, ziņojums esot paredzēts tikai IZM iekšējai lietošanai un, pamatojoties uz to, neesot izdarāmi secinājumi. Tāpēc AIP joprojām neesot saprotama IZM rīcība un lietderība apšaubīt AIP projekta rezultātus.

Pēc AIP domām, arī IZM ziņojums valdībā neesot ņemams vērā, jo tas tapis uz audita ziņojuma bāzes, kas saturot būtiskas faktoloģiskas kļūdas un absurdus apgalvojumus, kā arī kopumā neatbilstot audita ziņojumu pamatprasībām. AIP pārmet, ka IZM ziņojums ir tapis, "balsoties uz juridiski neviennozīmīgi vērtētas procedūras rezultātā iepirkta un joprojām neatslepenota "Deloitte Latvia" ziņojuma pamata". Padome uzskata, ka IZM rīcība, slēdzot līgumu par audita pakalpojumiem, bijusi pretrunā likumiem.

AIP uzsver, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem studiju virzienu akreditācija pilnībā ir IZM kompetences jautājums, un šajā situācijā "nav izprotama bezprecedenta kavēšanās no IZM puses ar Augstskolu likumā noteikto studiju virzienu akreditācijas sistēmas ieviešanu".

Padomi neapmierina arī IZM savulaik veiktā augstskolu programmu vērtējuma rezultātu pārvērtēšana. Padome norāda, ka ekspertu sagatavoto studiju virzienu novērtējuma ziņojumu pārstrāde jeb pārvērtēšana varētu notikt tikai saskaņā ar speciāli šim nolūkam izstrādātu un Ministru kabinetā apstiprinātu metodiku, bet, ņemot vērā saspringto laika grafiku un Latvijas augstākās izglītības vajadzības, šāda pieeja neesot nepieciešama un neesot atbalstāma.

Jau vēstīts, ka, pamatojoties uz projekta rezultātiem, bija iecerēts veikt studiju virzienu akreditāciju, taču izglītības ministrs Roberts Ķīlis paziņoja, ka augstākās izglītības studiju programmu izvērtējums šiem mērķiem nav derīgs, jo tā veikšanā pieļauta virkne pārkāpumu.

Tagad IZM sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par risinājumiem saistībā ar AIP īstenotā projekta datu tālāku izmantošanu akreditācijas procesā. Izlemšanai valdībā tiek piedāvāti trīs tālākie risinājuma varianti: pirmais - akreditācijas procesa turpināšana, izmantojot projekta rezultātus, otrais - akreditācijas procesa turpināšana, daļēji izmantojot projekta rezultātus, bet trešais - akreditācijas procesa turpināšana, neizmantojot projekta rezultātus.

Svarīgākais