Rosina paredzēt Saeimai tiesības atsaukt Augstākās izglītības padomes locekļus

Reformu partija (RP) plāno iesniegt Saeimā grozījumus Augstskolu likumā, kas paredz tiesības arī Saeimai atsaukt vienu no Augstākās izglītības padomes (AIP) locekļiem, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja RP Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

"Esam konstatējuši, ka pašreizējā likumdošana nedod iespējas Saeimai atsaukt vienu no AIP locekļiem," norādīja politiķis, piebilstot, ka to patlaban var izdarīt tikai tad, ja pati iestāde, kura izvirzījusi kandidātu AIP, ierosina viņu atsaukt. Koalīcijas partneri arī esot konceptuāli vienojušies, ka atbalstīs šādu pieeju.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka rītdienas, 19.februāra, valdības sēdes darba kārtībā varētu tikt iekļauts Izglītības un zinātnes ministrijas ziņojums par iespējamiem risinājumiem saistībā ar AIP īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" datu tālāku izmantošanu akreditācijas procesā.

Ja šo jautājumu nepaspēs saskaņot, tad valdība to skatīs pēc nedēļas.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pēc dalības koalīcijas padomes sēdē aģentūrai LETA uzsvēra: tas ir zināms panākums, ka koalīcijas partneri piekrituši, ka šo ziņojumu varētu izskatīt rītdien, jo jautājums netiek atlikts, bet iespējami ātri tiks pieņemts konceptuāls lēmums.

Pēc ministra teiktā, viens no iespējamiem rīcības variantiem paredz arī to, ka visas programmas, kas vērtētas šajā projektā, varētu tikt akreditētas no jauna. Pēc Ķīļa domām, tas būtu labākais risinājums, taču esot virkne apsvērumu, kas jāņem vērā, piemēram, ir studiju virzieni, kur veikta kvalitatīva ekspertīze, tāpat jāņem vērā arī akreditācijas termiņa tuvošanās noteiktām programmām.

Kā ziņots, valdībai paredzēts piedāvāt trīs variantus tālākai darbībai, pirmais - akreditācijas procesa turpināšana, izmantojot projekta rezultātus, otrais - akreditācijas procesa turpināšana, daļēji izmantojot projekta rezultātus, bet trešais - akreditācijas procesa turpināšana, neizmantojot projekta rezultātus.

Jau ziņots, ka lēmuma par studiju virziena akreditāciju pieņemšana, pamatojoties uz AIP īstenotā projekta gūtajiem datiem un rezultātiem, varētu būt pamats lēmuma par akreditāciju apstrīdēšanai, secinājuši auditorkompānijas "Deloitte" auditori.

Auditori norāda uz problēmām ekspertu atlasē, piemēram, veikta elektroniskās saskaņošanas procedūra un apstiprināti vairāki eksperti, bet normatīvie akti neparedz elektronisku lēmumu pieņemšanu. Līdz ar to šie eksperti uzskatāmi par neapstiprinātiem un to veiktie atzinumi ir apstrīdami. Tāpat daļa ekspertu netika izvēlēti atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām, tādējādi bija gadījumi, kad eksperti vērtēja studiju programmas neatbilstoši savai kompetencei un kvalifikācijai.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais