Skolotāji aktīvāk piesakās privātprakses sertifikātu saņemšanai

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šajā mācību gadā skolotāji aktīvāk izmanto iespēju saņemt pedagogu privātprakses uzsākšanas sertifikātus.

Šobrīd Latvijā spēkā esošs privātprakses sertifikāts ir 329 pedagogiem, un 83 no tiem izsniegti šajā mācību gadā. Visvairāk sertifikātu ir izsniegti pagarinātās dienas grupas pakalpojuma sniegšanai, kā arī svešvalodu apmācībai skolas un pirmsskolas vecuma bērniem.

Privātprakses sertifikātu var saņemt jebkura mācību priekšmeta skolotājs un tas dod tiesības īstenot izglītības procesu ārpus izglītības iestādes, pedagogam reģistrējoties kā pašnodarbinātai personai un slēdzot līgumus ar dažādām iestādēm un organizācijām, tostarp biedrībām, izglītības iestādēm un SIA.

Personai, kura vēlas sākt pedagoga privātpraksi, jābūt rīcībspējīgai, tai nedrīkst būt ar tiesas nolēmumu ierobežotu vecāka tiesību, kā arī sodāmības par tīšu noziegumu. Piesakoties sertifikātam, skolotājam ir jāapliecina ne tikai sava izglītība un profesionālā kvalifikācija, bet arī profesionālā pilnveide.

Sertifikāta saņemšana ir bezmaksas pakalpojums, bet privātprakses finansiālie aspekti ir Valsts Ieņēmumu dienesta pārziņā. Ja tiek saņemtas sūdzības par pedagoga privātprakses darbu, tad pārbaudes veic IKVD, kas seko, lai izglītības process atbilstu izglītību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Par pedagoga privātprakses īstenošanu bez sertifikāta saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto tiek piemērots naudas sods no 25 līdz 50 latiem.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais