RTU trīs gadu laikā plāno veikt fundamentālus infrastruktūras sakārtošanas darbus Ķīpsalā

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) līdz 2012.gadā gaidāmajai 150.jubilejai gatavojas veikt fundamentālus infrastruktūras sakārtošanas darbus Ķīpsalā, gan būvējot jaunas ēkas, gan rekonstruējot esošās.

Saskaņā ar universitātes attīstības stratēģijā paredzēto apjomīgo infrastruktūras modernizāciju un telpisko optimizāciju, universitāte tuvāko gadu laikā gatavojas no jauna Ķīpsalā izbūvēt aptuveni 20 000 kvadrātmetru lielas platības, pilnībā pārbūvējot bijušās RTU studentu ēdnīcas ēku Ķīpsalā, kā arī 10 000 kvadrātmetru platībā uzbūvējot jaunu ēku Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātei, kura šobrīd atrodas Kronvalda bulvārī un Meža ielā.

Aptuveni 8000 kvadrātmetru platībā izbūvējot ēdnīcas ēku, uz turieni plānots pārvietot Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūtu, kurš šobrīd izvietots divās galvaspilsētas vietās, kā arī Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāti, kas šobrīd atrodas studiju procesam nepiemērotās telpās Ķīpsalā. Tādējādi tiks izveidots radošo industriju centrs.

RTU iecerējusi veikt arī tikpat apjomīgus mācību un zinātnes infrastruktūras platību renovācijas darbus, atjaunojot Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes ēku Āzenes ielā Ķīpsalā, veicot fasādes siltināšanu, jumta remontu un ventilācijas sistēmas nomaiņu, kā arī laboratoriju atjaunošanu, piemērojot tās specifiskajam šīs nozares studiju procesam.

Ārpus Ķīpsalas, Ezermalas ielā, plānots koncentrēt RTU Transporta un mašīnzinību fakultātes stuktūrvienības, no Lomonosova ielas pārvietojot Transportmašīnu tehnoloģiju institūtu un Aviācijas institūtu.

Tāpat iecerēts modernizēt un optimizēt RTU Zinātnisko bibliotēku, tajā pārvietojot grāmatu krājumus, kuri šobrīd atrodas dažādās fakultātēs. Savukārt fakultātēs izvietotajās bibliotēku filiālēs plānots veidot brīvpieejas lasītavas un no Lomonosova ielas uz Ezermalas ielu pārvietot bibliotēkas Transporta filiāli.

Universitāte gatavojas arī iegādāties informācijas un komunikācijas tehnoloģiju aprīkojumu studiju programmu RTU zinātniskās bibliotēkas modernizēšanai, kā arī uzlabot informācijas sistēmas un komunikācijas tīklus studiju procesa efektivitātes paaugstināšanai un informācijas pieejamības uzlabošanai visos minētajos objektos. Visu Ķīpsalā un Ezermalā izvietoto fakultāšu ēkas un to teritorijas iecerēts padarīt pieejamas personām ar funkcionālajiem traucējumiem.

Saskaņā ar RTU attīstības stratēģiju paredzēts arī izveidot astoņus neatkarīgas pētniecības un testēšanas laboratorijas un RTU zinātniski pētniecisko kompleksu ar ekselences centriem RTU galvenajos pētījumu virzienos: būvzinātnē un arhitektūrā, enerģētiskajās sistēmās un elektrotehnoloģijās, vides tehnoloģijās, inovatīvo sakaru sistēmās, e-izglītības un digitālo mediju pētījumos, mašīnbūvē, materiālzinībās, materiālu sintēzē, robotu un mehatronikas sistēmās, elektronu un rentgenstaru struktūrās.

Vērienīgs projekts ir arī RTU Zinātnes un tehnoloģiju parka izveide Pulka ielā, kura arhitektoniskā vīzija jau ir izstrādāta. Tajā kopumā plānots ieguldīt aptuveni 15 miljonus latu.

RTU teritoriāli-telpiskā optimizācija paredz arī universitātes sporta funkciju uzlabošanu, īstenojot Ķīpsalas kultūras, atpūtas un sporta kompleksa otrās kārtas celtniecību, kurā tiktu investēti 1,5 miljoni latu, studentu dienesta viesnīcu apstākļu uzlabošanu, veicot vispārcelnieciskos un speciālos iekšdarbus ar kopējo investīciju apjomu 3,7 miljoniem latu.

Visbeidzot plānots piesaistīt arī aptuveni divus miljonus latu no Vides ministrijas atvēlētās naudas energotaupības pasākumiem, kas tiks izlietoti RTU Būvniecības fakultātes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem.

Minēto pasākumu īstenošanai universitāte iecerējusi piesaistīt gan Eiropas Savienības struktūrfondu, gan valsts un privāto investoru finansējumu. 11.oktobrī RTU ir iesniegusi projektu iesniegumu Eiropas Reģionālās attīstības fonda apakšaktivitātē augstākās izglītības iestāžu telpu un iekārtu modernizēšanai, un kopumā no ES struktūrfondiem RTU telpiskās attīstības īstenošanai paredzēts piesaistīt ap 20 miljoniem latu.

Savukārt sadarbība ar privātajiem investoriem paredzēta kopmītņu sakārtošanā un sporta funkciju nodrošināšanā Ķīpsalā.

Universitātes vadība arī vērsusies pie Izglītības un zinātnes ministrijas, aicinot izteikt atbalstu RTU studiju un pētniecības teritoriālā kompleksa attīstībai Ķīpsalā, virzot šo jautājumu izskatīšanai Ministru kabinetā. Kā skaidro Zeltiņš, lai arī finansējuma piesaiste lielā mērā ir pašas universitātes rokās, nepieciešams ir arī stratēģiskais valdības uzstādījums un atbalsts gan ministrijas, gan valdības līmenī.

"Valdībai jāsaprot, ka projekts ir ļoti nozīmīgs un līdzvērtīgs "Gaismas pils" projektam, jo vērsts uz Latvijas tautsaimniecības attīstību un konkurētspēju," skaidro RTU pārstāvis, kurš uzskata, ka valdības atbalsts ir neatņemama sastāvdaļa šajā brīdī, kad augstskolas tiek aicinātas uz inovatīvu ideju radīšanu un savu izgudrojumu komercializāciju.

Nenoliedzami, valdības atbalstam būtu jābūt saistītam ar iespējām nodrošināt Eiropas Savienības fondu apguvei nepieciešamo līdzfinansējumu, jo, kā uzsver Zeltiņš, universitātei valsts dotācija ir samazinājusies vairāk nekā par 70%.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.