Lietuva piedāvā ārvalstniekiem atbalstu maģistrantūras studijām

Lietuva jau trešo gadu izsludinājusi konkursu, lai piesaistītu maģistrantūras studijām savās augstskolās arī apdāvinātus ārvalstniekus no trešajām valstīm, kuri iesaistītos pētniecības projektos, darbotos šobrīd topošajos zinātnes, studiju un uzņēmējdarbības centros un, iespējams, turpinātu studijas doktorantūrā.

Uz šo atbalstu var pretendēt studenti no Armēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Kazahstānas un Ukrainas, kā arī lietuviešu izcelsmes ārvalstnieki no trešajām valstīm. Viņiem paredzēta divu veidu palīdzība - pabalsts studiju maksas segšanai un 1300 litu (265 latu) stipendija.

2013.gadā Izglītības un zinātnes ministrija paredzējusi atbalstīt 13 maģistrantus no ārvalstīm - seši no viņiem saņems stipendiju, bet septiņi - gan stipendiju, gan pabalstu studiju maksas segšanai.

Atbalsts maģistrantiem no trešajām valstīm Lietuvā tiks piešķirts jau trešo gadu. 2011.gadā to saņēma seši cilvēki - trim azerbaidžāņiem bija piešķirta stipendija un trim ukraiņiem - gan stipendija, gan pabalsts. 2012.gadā finansiāli atbalstīti 11 maģistranti - trīs azerbaidžāņi un divi kazahi saņem stipendijas, bet trīs ukraiņi un trīs baltkrievi - gan stipendijas, gan pabalstus.

2010.gadā maģistra studijām Lietuvas augstskolās bija pieteikušies 105 trešo valstu pilsoņi, bet 2011.gadā - 329.

Pēdējā laikā uz Lietuvu brauc studēt aizvien vairāk ārvalstnieku - viņu skaits palielinās visos studiju līmeņos un četros gados audzis par 30% - no 2800 cilvēkiem 2008.gadā līdz 3700 cilvēkiem 2012.gadā. Kandidātu atlasi veic Izglītības un zinātnes ministra apstiprināta komisija, kas vērtē bakalaura studiju rezultātus, mācību valodas prasmi un zinātniskos sasniegumus.

Svarīgākais