LIZDA aicina rast sociālo dialogu augstākajā izglītībā

© F64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pauž satraukumu par pēdējā laikā izveidojušos saspringto situāciju augstākās izglītības jomā un aicina iesaistītās puses rast konstruktīvu sociālo dialogu.

Pēdējās dienās lielu augstākajā izglītībā nodarbināto arodbiedrības biedru un sabiedrības uzmanība pievērsta ESF projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ekspertu vērtējumu pārvērtēšanai jeb tā dēvētai "studiju programmu alternatīvajam vērtējumam". LIZDA uzskata, ka šāda vērtējuma izveidošana jābalsta tiesību aktos, ievērojot caurskatāmības principu, un komunikācijā, izvēloties morāli pieņemamus izteikumus un paņēmienus. Esošie izteikumi par augstāko izglītību, institūcijām un programmām rada sociālo spriedzi un sociālā miera apdraudējumu ne tikai augstākajai izglītībai un tajā nodarbinātajiem, bet arī sabiedrībai kopumā, kas seko augstākajā izglītībā notiekošajam.

LIZDA iebilst pret augstskolu ranžējuma veidošanu dažādos topos. Uzskatām, ka tas var nodarīt grūti novēršamu vai pat nenovēršamu kaitējumu augstākās izglītības institūciju reputācijai gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī apdraudēt augstākās izglītības eksporta potenciālu.

Arodbiedrība uzskata, ka nepiedodami lēni notiek sociālais dialogs starp LIZDA un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) par augstākās izglītības un zinātnes jautājumiem. LIZDA uzskata, ka efektīvs sociālais dialogs ir veids, kā ne tikai informēt dialoga partneri, bet arī diskutēt par abas puses interesējošiem jautājumiem. Esam konstatējuši, ka pašreizējā augstākās izglītības neproduktīvā un konfliktējošā situācija ir izveidojusies konstruktīva sociālā dialoga trūkuma dēļ.

LIZDA pieprasa IZM un ministram Robertam Ķīlim personīgi pārskatīt sociālā dialoga veidu un sadarbības metodes, lai dialogs notiktu produktīvāk, konstruktīvi un operatīvi, risinot kritisko situāciju augstākajā izglītībā, mazinot sociālo spriedzi augstskolās un Latvijas sabiedrībā, kā arī, lai novērstu līdzīgas situācijas izveidošanās risku, sākoties zinātnisko institūciju izvērtējumam.

Latvijā

Pēc tam, kad 26.augustā vairāki desmiti scientoloģijas piekritēju pieņēma lēmumu par draudzes dibināšanu, ir iesniegts pieteikums par draudzes "Scientology" reģistrāciju Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, aģentūru LETA informēja draudzes pārstāve Inga Cironka.

Svarīgākais