LLU studenti Senātā pieprasa Ķīļa demisiju

Ņemot vērā aizvadītajos mēnešos publicētos augstākās izglītības vērtējumus, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studenti Senāta sēdē šodien paziņojuši par izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisijas pieprasījumu, aģentūru LETA informēja LLU Sabiedrisko attiecību un karjeras centra pārstāvis Aigars Ieviņš.

Šāds lēmums pieņemts, jo LLU studenti uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publiskotais alternatīvais studiju programmu novērtējums ir balstīts uz nekorektu metodiku, neatspoguļojot reālo situāciju universitātē. Turklāt nav ievērots tiesiskuma princips - nav noslēdzies akreditācijas process un nav uzklausīti studiju programmu īstenotāju iebildumi un skaidrojumi par veiktajām un plānotajām aktivitātēm B un C grupā ietverto studiju programmu kvalitātes uzlabošanā.

Tāpat universitātē studējošie ir pārliecināti, ka nesen publiskotais dokuments satur Latvijas un starptautisko sabiedrību maldinošu informāciju, kas apšauba Augstākās izglītības padomes (AIP) un starptautisko ekspertu kompetenci, neveicinot uzticību augstākās izglītības sistēmai valstī un kavējot jau aizsākto sadarbību ar ārzemju partneriem.

Tiesa, LLU arī uzsver, ka universitāte ir par nepieciešamām izmaiņām augstākās izglītības sistēmā, bet tām jābūt pārdomātām un ilgtspējīgām. Esošā situācija ne vien kaitē augstākās izglītības tēlam kopumā, bet arī apdraud reģionu attīstību un tautsaimniecības nodrošinājumu ar kvalificētiem speciālistiem.

"Šāda LLU Studentu pašpārvaldes (SP) rīcība ir loģiska reakcija uz nepamatotiem un haotiskiem studiju programmu pārvērtējuma rezultātiem. Jau mēnešiem ilgi valdošā neziņa un konkrētas stratēģijas neesamība studējošajiem rada raizes par savu, universitātes un nācijas nākotni," uzsvēra LLU SP vadītāja Signija Dziļuma.

Viņa arī noraida pārmetumus par šādas akcijas saistību ar Studentu dienām, kas 14.novembrī Jelgavā noslēgsies ar grandiozu koncertu.

"LLU studējošie vienmēr ir bijuši gatavi aizstāvēt savas intereses, un šāda lēmuma pieņemšana Studentu dienu laikā vēlreiz apliecina, ka arī saspringtos apstākļos spējam mobilizēties un aizstāvēt savas akadēmiskās intereses," pauda Dziļuma.

LLU SP vadītāja uzsvēra, ka LLU nav vienīgā augstākās izglītības iestāde, kas spērusi šādu soli, tādēļ viņa aicina izglītības un zinātnes ministru nevis, priecājoties par sabiedrības reakciju un deklamējot reformu neizbēgamu nepieciešamību, turpināt izsaukt pretreakciju, bet sākt konstruktīvu dialogu ar redzamu virzību uz rezultātu.

Sākotnējā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanā" LLU studiju programmas vietējie un ārzemju eksperti no 69 novērtētajām programmām 44 atzina par ilgtspējīgām, 22 - par problemātiskām, tomēr uzlabojamām, bet trīs - par turpmākai pastāvēšanai nelietderīgām. Turklāt trīs nekvalitatīvajās programmās pēc LLU Senāta lēmuma vairs netiek uzņemti jauni studējošie, skaidroja Ieviņš.

Ieviņš pastāstīja, ka šodien notika LLU Senāta ārkārtas sēde, kurā tika skatīts tikai šis jautājums, - Senāts pauda atbalstu Studentu pašpārvaldes ierosinājumam vākt studentu parakstus, pieprasot, izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisiju.

Pēc IZM veiktā "alternatīvā vērtējuma", kurā par pamatu ņemti AIP projekta dati, par pārliecinoši kvalitatīvām nosauktas 22 programmas, par uzlabojamām - 29, bet par izteikti problemātiskām - 29.

Jāpiebilst, ka pēc LLU SP aicinājuma paralēli norisinās arī parakstu vākšana, kurā universitātē studējošie tiek aicināti atbalstīt pašpārvaldes lēmumu. Parakstu vākšana norisināsies arī Zemgales Olimpiskajā centrā, Studentu dienu noslēguma koncertā, tomēr tajā netiks iesaistīti citu augstskolu studenti.

Kā ziņots, vairāki LLU studenti sākuši vākt parakstus, pieprasot izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisiju, aģentūra LETA uzzināja LLU Studentu pašpārvaldē.

LLU Studentu pašpārvaldes Sabiedrisko attiecību virziena vadītāja Klinta Dirnēna aģentūrai LETA apstiprināja, ka kopš vakardienas šāda iniciatīva esot nākusi no studentu puses, un parakstu vākšana noritot kādā LLU kopmītņu istabiņā.

Parakstu vākšana Ķīļa demisijai neesot saistīta ar šajās dienās Jelgavā notiekošajām Studentu dienām, un šī aktivitāte noritot tikai starp LLU studentiem, savukārt citu augstskolu studenti, kas Jelgavā ieradušies uz Studentu dienām, parakstu vākšanā netiekot iesaistīti, apgalvoja Dirnēna.

Šodien plkst.14.45 Jelgavas pilī darbu sāka LLU Senāta sēde, aģentūra LETA uzzināja augstskolā.

Kā ziņots, šonedēļ Jelgavā notiek 20.Studentu dienas, kas sākās 12.novembrī ar tradicionālo Studentu vienotības gājienu no Jelgavas autoostas uz Jāņa Čakstes pieminekli Jelgavā un noslēgsies šovakar ar festivāla "Studentu dienas 2012" noslēguma koncertu plkst.21 Zemgales Olimpiskajā centrā, kur uz skatuves kāps "The Sound Poets", "Dzelzs vilks", "Double Faced Eels", "Transleiteris" un citi studentu iemīļoti mūziķi.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.