Vai esi gana gudrs, lai Google tevi pieņemtu darbā?

© Scanpix/Reuters

Google ir slavens ar āķīgajiem jautājumiem, kurus uzdod cilvēkiem darba intervijās. Ja tu zini, cik pasaulē ir klavieru uzskaņotāju, iespējams, tevi gaida karjera šajā veiksmīgajā uzņēmumā.

Jautājums par klavieru skaņotāju skaitu ir viens no tiem, ko Google var pavaicāt kandidātiem uz darba vietu. Citiem kandidātiem ir bijis jāizdomā, kāpēc lūkas ir apaļas un cik daudz viņi samaksātu par visu Sietlas logu nomazgāšanu. Vēl kāds izaicinājums varētu būt Sanfrancisko evakuācijas plāna izstrāde vai jautājums, cik daudz golfa bumbiņu ir iespējams ievietot skolas autobusā. Šos un vēl citus uzdevumus ir apkopojis Sietlas darba interviju treneris Leviss Lins.

Google ar sarežģītiem jautājumiem vēlas ne tikai pārbaudīt kandidāta attapīgumu un spēju uz netradicionāliem risinājumiem, bet arī analītiskās spējas. Tādus talantus varētu prasīt, piemēram, šāds uzdevums: jūs esat pirātu kuģa kapteinis, un grasāties ar saviem padotajiem sadalīt iegūto zeltu. Ja ar dalījumu neapmierināta būs vairāk nekā puse pirātu, jūs mirsit. Kā jūs sadalīsit zeltu, lai iegūtu gan labu tiesu no laupījuma, gan paliktu dzīvs?

Šī jautājuma sarežģītību vairo tas, ka nav zināms, vai tas ir par godīgumu vai arī vadības stila pārbaude. Ja runa ir par vadības stilu, kas orientēts uz peļņu, tad atliek vien ļaut 51 procentam pirātu sadalīt laupījumu, bet, ja nepieciešams sniegt godīgāko risinājumu, tad droši vien var sagaidīt, ka pirātu vadonis paņem kādus desmit procentus sev un pārējo atdod biedriem.

Un vēl kāds jautājums — par izdzīvošanas stratēģijām. Jūs esat samazināts līdz monētas izmēram un iemests blenderī, kura lāpstiņas sāks griezties pēc 60 sekundēm. Ko jūs darīsit, lai tiktu sveikā no šīs situācijas?

Svarīgākais