Studenti vēl formulēs nostāju par svešvalodu palielinājumu studijās

Latvijas studentu apvienība (LSA) viedokli jautājumā par svešvalodu izmantojuma palielināšanu augstskolu mācību programmās formulēšot domes sēdē pēc divām nedēļām, aģentūrai LETA pastāstīja LSA prezidents Edvards Ratnieks.

"Mēs lēmumu pieņemsim pēc divām nedēļām, tāpēc es negribu pārsteidzīgi neko komentēt," sacīja Ratnieks, norādot, ka pēc šīs sēdes LSA varēs informēt par pozīciju šajā jautājumā.

Ratnieks pieļāva, ka atsevišķu svešvalodu lietojums var tikt palielināts, taču esot jāskatās uz katru konkrēto gadījumu. "Tas nav tāds viennozīmīgs un ātri izlemjams jautājums," sacīja Ratnieks.

LSA prezidents norādīja, ka patlaban izglītībā dažādas lietas tiek "celtas augšā" un par tām kādu brīdi tiek parunāts, bet tālāk nekas neseko, tāpēc esot jāskatās, cik reāla ir vēlme pārmaiņas īstenot.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija jau šoruden rosinās izmaiņas Augstskolu likumā, lai būtiski palielinātu svešvalodu izmantojumu Latvijas augstskolu programmās.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis izteicies, ka svešvalodu izmantošana studijās attiektos gan uz maģistrantūras un doktorantūras programmām, gan uz pamatstudijām. Viņš ir uzsvēris, ka doktorantūras studijām lielākoties būtu jābūt angļu valodā.

Pēc Ķīļa teiktā, attiecīgajiem augstskolu likuma grozījumiem jau ir gatavs projekta melnraksts. Grozījumos iecerēts mainīt normu, saskaņā ar kuru, piemēram, jāzina latviešu valoda augstākajā līmenī, lai varētu pasniegt franču valodā franču vēsturi.

Kā norādīja ministrs, runa ir par pasniegšanu Eiropas Savienības valodās, kas praksē galvenokārt varētu būt angļu, franču un vācu valoda un dominējošā valoda, visticamāk, būtu angļu valoda. Jau patlaban ir augstskolas, kas māca pilnībā angļu valodā. Šo praksi varētu pārņemt arī citās augstskolās, sacīja Ķīlis.

Viņš uzskata, ka, līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā, augstskolās būtu jārīko starptautiski konkursi uz pasniedzēju vietām, tādējādi palielinot konkurenci un palielinot kvalitāti.

Praksē šīs izmaiņas plānots ieviest no nākamā mācību gada. Ar priekšlikumiem Ķīlis jau ir iepazīstinājis Saeimas frakciju pārstāvjus tikšanās laikā, kurās tika pārrunāti priekšlikumi par augstskolu akreditācijas kārtības maiņu.